Posts

Showing posts from 2018

His plan is always the BEST!

Image
Dari sehari... Menjadi seminggu.. Kepada 2 minggu.. . Dan akhirnya cukup sebulan Menamatkan pengajian selama 6 tahun setengah sebagai pelajar perubatan di bumi bertuah, Mesir  Keputusan peperiksaan akhir Tahun 6 pun masih belum keluar lagi. Dengar kata esok akan keluar result...Doakan ye! . Selama sebulan itu lah.. Try to figure out what to do next in my life, while waiting for housemanship placement Niat & plan dah ada dah sebelum nak balik haritu.. Tapi hakikatnya, to walk the talk is completely different.. Prepare to face the real world There are so many obstacles that you have to overcome.. . Terutamanya diri sendiri la kann.. . Plannya memang banyak.. - Nak baca buku2 yang adik2 baru beli dekat ekspo buku lepas - Nak study sket2 psl medik as HO preparation - Nak tlg umi ayah dkt rumah - Nak pandai drive - Nak jana duit/kerja - Nak jadi medical volunteers . . Tapii..apa yang berlaku hehee Macam biasa la..common people Macam la rajin sangat la nak duduk mengadap buku lagi kan.. M…

2018 as a new start!

Image
Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah
.
.
dah 1 bulan dah berada di Malaysia
.
baru berkesempatan untuk update blog ni sejak post terakhir pada tahun 2014
.

nampak tak berapa lama dah tak update huhu
maklumlah sibuk sket dengan student-life 
.

As usual..first thing first..bila masuk tahun baru..
Mulakan dengan niat & matlamat yang betul
.
.
HADITS PERTAMA (HADIS 40 IMAM NAWAWI)عَنْ أَمِيْرِ الْمُؤْمِنِيْنَ أَبِيْ حَفْصٍ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُوْلَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُوْلُ: إِنَّمَا اْلأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى. فَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ إِلَى اللهِ وَرَسُوْلِهِ فَهِجْرَتُهُ إِلَى اللهِ وَرَسُوْلِهِ، وَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ لِدُنْيَا يُصِيْبُهَا أَوْ امْرَأَةٍ يَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ.[رواه إماما المحدثين أبو عبد الله محمد بن إسماعيل بن إبراهيم بن المغيرة بن بردزبة البخاري وأبو الحسين مسلم بن الحجاج بن مسلم القشيري النيسابوري في صحيحيهما اللذين …