Posts

Showing posts from October, 2011

ukhuwahku diuji....

berada di bumi anbiya'...
satu rahmat buat pencinta ilmu..
gedung ilmu pengetahuan
ukhrawi + duniawi..
bumi yg pnuh barakah ini
dipenuhi dgn para ulama' juga para doktor...
ada juga doktor yg pakar dlm bidang agama...
subhanallah..

seperti yg aku sedia maklum
sebelum menjejakkan kaki di bumi mulia ini...
expect the worst for egypt, enjoy it as the egyptian does..
aku harus bersedia mental + fizikal apa berada di sini..

ya....memang benar...smua yg berlaku pasti ada hikmahnya...
yg benar2 kita x ketahui...
perlu dilihat dgn mata hati...
bukan dgn mata nafsu....

kali ini aku diuji ukhuwah dgn sahabatku....
sahabat yg baru sebulan kenal dgn rapat...
aku menemaninya ke sebuah klinik gigi yg x jauh dari tempat tinggalku..
tanggungjawab sbg seorg sahabat harus ku laksanakan..
maklumlah berada di sini jauh dari keluarga tercinta..

perjalanan kami diuji krn sahabatku ini x ingat jln + arah ke klinik tersebut
aku maklum bhw dia baru sekali pergi ke klinik tersebut
aku juga sedia maklum

luv u SAHABAT

*Salam CINTA + sahabat...
DAKWAH adalah CINTA....
dan CINTA akan meminta smuanya drpd kita...
CINTA menuntut kasih syg, pnegorbanan harta,jiwa & 
segala2nya...
bgitu juga jln dakwah y kita pilih ini...
Moga2 CINTA kita kpd ALLAH & RASULNYA mjdkan kita
 cintakan dakwah & perjuangan y diamanahkan...
[CINTA sampai SYURGA]
*salam CINTA + PJUANGN buat sahabat2 sekalian...
sayap kiri pjuangn ISLAM...
Insyallah*=)

hijab itu fitrah...??

ANALOGI BOTOL MINERAL...
ada 4 botol mineral.....korang nak pilih yg mana satu...??
x berpenutup & dah diminum orgmasih pnuh isinya, tp x berpenutupberpenutup, tp dah diminum orgmasih berpenutup, blum dibuka & isinya pnuhso...korang nak beli botol air yg mana satu...?? haa...tgk sekali lalu dah tahu nak ambil botol yg mana satu... mestilah botol yg no-4 kan....
ok.... apa yg kita nak kaitkan dgn hijab...?? wanita berhijab=botol mineral
Botol mineral no-1=x berpenutup & dah diminum org
botol yg x berpenutup & terdedah samalah seperti wanita yg mendedahkan anggota auratnya... pendek kata, hijab dari sudut pakaian, x sempurna.....
kmudian air yg sudah diminum org plak bermaksud, wanita tersebut membenarkan dirinya disentuh secara haram oleh lelaki yg haram baginya (llaki yg boleh dikahwini)....
wanita ini gagal memelihara batasan ikhtilat.....
botol (wanita) itu blum sempat dibeli (dinikahi) secara halal oleh pembelinya (suami yg sah), ttapi sudah pun diminum (disentuh, dipeluk, dikun…

begin with the in mind

>begin with the end in mind<

nukilan ini direpost drpd notes sy di laman facebook...
"begin with the end in mind"  kata2 ini amat mmberi kesan terhadap diriku yg selalu alpa... ----membuatkanku selalu terfikir... ------------apakah matlamat hidupku...
sahabat2 sekalian....
bagaimana pula dgn cita2 kita..?? engineer,doctor,lecturer,cikgu,dll... bagaimanakah kta stelah tercapai cita2 tersebut..??
apakah hanya ingin menjadi seorg doktor??? nak tolong orang sakit....jawapan y selalu budak2 pre-medical berikan betulkah??? mampukah bertahan dgn bebanan tugas sbg pelajar perubatan?? mampukah bertahan dgn bebanan kerja sbg seorg doktor?? ----bagaimanakah dgn hidup nnt...?? ------mampukah  dikerahkan seluruh tenaga??
apakah hanya ingin menjadi seorg jurutera??? nak bina bangunan/infrastuktur.... btulkah??? mampukah bertahan sbg pelajar kejuruteraan??
begitu jg dgn pelajar yg mengambil jurusan agama... pelajar tahfiz dan sbgnya... adakah benar ilmu2 itu akan digunakan dgn sebaiknya...?? apakah ilmu2 i…

LIFE....

Image
apa tu..??
L.I.F.E=Luv Islam For Eternity...
sedapkan nama tu....
ni la nama program anjuran PERUBATAN yg diwajibkan kpd smua pelajar tahun 1...


tajuk kali ni best sgt....
ustaz pun best...
ketika mula melangkah kaki ke dlm ruang pengajian...
terimbau pengisian2 yg dilalui semasa berada di ma'ahad....
sama2 melalui proses tarbiah...
terasa terisi hati+jiwa...

jom kita kongsi sikit pengisian ustaz....

تربية vs تعليم.....
apa bezanya...??
mai nak cerita skit bezanya..
dkt Malaysia..byk proses ta'alim..
tpi knp byk juga masalah gejala sosial dlm klgn remaja..??
sistem pendidikan dah disediakan..
dkt sekolah ada subj agama..
belajar bab akidah,ibadah,akhlak dll..
tpi knp hasilnya seperti yg berlaku skarang..??
cuba fikir2kan...

tarbiah tu apa plak..??
....??secara lughawinya...tarbiah=pendidikan..
betulkah...??
ya..betullah tu...secara bahasanya..
so...apa maksudnya yg sebenar..??

tarbiah=memberitahu+mengaplikasi...
proses pembentukan jiwa...
setelah mendpt imput...kna mengamalkann…

departure ke egpyt =)

Image
bismillah...
molek rasanya dimulakan tulisan ini dgn permulaanku...
sebelum bertolak ke mesir sewaktu berada di KLIA...
walaupun blum berada di mesir,bumi anbiya'
tp ujian tetap ada utk menguji keteguhan hati ini...

kebetulan pd hari departure tu Naim ada UPSR...x dpt la dy ikut...
umi pun ada kursus...x dpt hantar jgk....sedihnya..
(akak tau umi pun sedih jgk...tp ayah x bg p sbb ayah lbih risaukan Naim...
ayah kata kna aulakan Naim..akak faham...insyaAllah..moga umi mjadi isteri solehah)
tp aku lapangkan dada menerima dugaan ini..
mungkin ada hikmahnya....

aku kna positif...
GO! GO! CHAIYOK!!
mulakan langkahmu dgn berani...

alhamdulillah..ni result waktu dkt INTEC dulu... tiket tuk dpt seat 1st class...=) syukur sgt....*big grin* luas...
waktu atas airplane... x tau nak buat apa...makan+tidur ja.. aku manfaatkn headphone dkt seat 1st class tu solat zohor pun x terlepas waktu lg.. sbb ktorg bergerak arah lawan bumi berputar.. so..buat jama' ta'khir bila sampai cairo.. maka bermulalah …

بسم الله الرحمن الرحيم......

Image
dgn nama Allah yg Maha Pemurah lg Maha Penyayang.... alhamdulillah... akhirnya aku diberi kekuatan tuk buat blog.... blog ini hrpnya dpt membantu diri yg hina ini serta sahabat2 di luar sana... mungkin ada bbrapa input yg dpt dikongsi bersama... dpt mhubungkn diri yg jauh di perantauan dgn family tercinta di tanah air.... melepaskan rindu... moga ditetapkan niat semasa meng'update' blog ini... ya Allah... tetapknlah hatiku....