Wednesday, November 30, 2011

rukun bai'ah_1

kitab 'ما ذا يعني انتماءي للاءسلام؟'-Apa Ertinya Saya Menganut ISLAM
karangan Ustaz Fathi Yakan..

        penggabungan diri ke dlm gerakan Islam pd hakikatnya bererti penggabungan secara langsung ke dlm Islam. Ia juga bererti permulaan bg 1 perjanjian dgn Allah & memberikan baiah utk beramal+berjihad pd jln Allah...
        Imam Hasan Al-Banna tlah merumuskan rukun2 baiah dgn katanya:
"Rukun Baiah kita sepuluh. Peliharalah rukun2 tersebut, iaitu: Faham, Ikahlas, Amal, Jihad, Pengorbanan, Taat, Tetap pendirian, Tajarrud, Persaudaraan dan Thiqah."
beliau tlah menafsirkan kesemua rukun2 ini dgn katanya:

  1. Faham, dgn saudara meyakini bhw fikrah kita adalah fikrah Islamiyyah tulen & saudara hemdaklah memahami Islam sebagaimana kita memahaminya berdasarkan 20 asas yg telah diringkaskan seringkas-ringkasnya spt di bwh ini:
    • Islam adalah 1 sistem yg syumul merangkumi sluruh aspek khidupan
    • Al-Quran+Sunnah Rasulullah SAW merupakan sumber rujukan bg stiap muslim dlm memahami hukum2 Islam
    • Iman yg benar, ibadat yg sah & mujahadah merupakan nur+kemanisan yg dilontarkan ALlah ke dlm hati hamba-Nya yg dikehendaki-Nya. Kassyaf, mimpi, ilham dan lintasan2 hati bukanlah dalil bg hukkum2 syarak dan x diambil kira kec dgn syarat ianya x bertentangan dgn hukum+nas agama
    • Tangkal, jampi, wada', ar-ramal, maarifah, nujum dan perkara2 yg seumpamanya, adalah kemungkaran yg wajib diperangi, kec tangkal+jampi drpd ayat2 Al-Quran dan jampi yg ma'thurat.
    • pendapat imam/penolongnya dlm perkara2 yg bleh menerima andaian & dlm perkara2 yg berhubung dgn maslahat mursalah bleh dterima sekiranya x bertentangan dgn kaedah syarak.
    • perkataan sseorg bleh diterima atau ditolak, kec perkataan Rasulullah SAW yg maksum
    • seorg Muslim yg ilmunya blum sampai ke peringkat nazhor(mampu memahami dalil2 hukum) mestilah mengikut salah satu imam dlm Islam
    • perselisihan pendpt dlm permasalahan cabang fekah x seharusnya menjadi sebab perpecahan dlm agama
    • membincangkan masalah yg x membuahkan amal adalah tergolong ke dlm perkara takalluf(memberat-beratkan) yg ditegah oleh syarak
    • mengenal Allah, mentauhidkanNya dan membersihkan Allah drpd sgala sekutunya adalah akidah Islamiyyah yg paling tinggi. Ayat2 Al-Quran+hadis Rasulullah SAW yg berhubung dgn sifat2 Allah hendaklah kita terima dgn x melakukan sebarang takwil atau membekukan nas2 tersebut
    • stiap bida'ah dlm agama Allah x mempunyai sebarang asas sandaran. Bida'ah ini wajib diperangi dgn cara yg paling bijak
    • bida'ah dgn menambah, meninggalkan dan beriltizam dgn ibadah mutlak merupakan masalah khilafiah dlm ilmu fekah. Stiap org mempunyai pendptnya sndiri. x menjadi kesalahn dilakukan penelitian utk mencari hakikat melalui dalil+bukti
    • mengasihi+menghormati para solihin berdasarkan amal2 soleh yg mereka lakukan adalah 1 sudut drpd qurbah(mendekatkan diri kpd Allah)
    • walaubagaimanapun, menziarahi kubur adalah sunnah yg disyariatkan dgn syarat menurut cara yg ma'thur(diterima drpd Rasulullah)
    • mengiringi doa dgn melakukan tawasul kpd Allah melalui mekhluknya adalah masalah khilafiah dlm cara berdoa dan bukan tergolong dlm masalah akidah
    • Uruf(kebiasaan) yg salah x dpt mengubah pengertian hakiki dan lafaz2 syarak
    • akidah adalah asas amal. Amal hati lbih penting drpd amal anggota zahir. Mencari kesempurnaan dlm kedua-dua bidang amal dituntut oleh syarak sekalipun taraf tuntutan itu berbeza
    • Islam membebaskan akal & mendorong spy melakukan penelitian+pengamatan terhdp alam sekeliling. Islam juga mengangkat kedudukan ilmu+ulamak. Islam juga mengalu-alukan ssuatu yg bermanfaat
    • bleh jd perkara yg dipersoalkan oleh pdgn syariat berbeza dgn pandgn akal, ttapi syariat+akal x akan bercanggah dlm perkara qat'ie(putus).oleh itu hakikat ilmiah yg sah x akan bercanggah dgn kaedah syariat yg tetap. perkara2 yg zanni(blum nyata+putus) dr sudut akal hendaklah ditakwilkan spy ssuai dgn perkara yg tlah qat'ie yg menurut akal, bgitu jg perkara yg zanni pd syarak hendaklah ditakwilkan dgn perkara yg tlah qat'ie menurut syarak. 
      • sekiranya pandgn akal+syarak masih zanni ttg 1 masalah, maka pandgn syarak seharusnya diutamakan utk diikuti sehinggalah pandgn akal dpt membuktikan kebenaran atau gugur sendiri krn kebatilannya
    • jgn kamu mengkafirkan seorg muslim yg mengucap 2 kalimah syahadat & menunaikan perkara yg difardhukan semata-mata krn pendpt atau maksiat yg dilakukan, kec beliau mengakui kalimah kufur atau beliau melakukan ssuatu yg x bleh ditafsirkan selain drpd kufur

Tuesday, November 29, 2011

diuji lagi....


Seminggu lepas x update blog….huhuhu…
Macam2 perkara yg terjadi yg membuatkan diri ini x berkesempatan melakukan sedemikian….
Walaubagaimanapun…..ia bukanlah keutamaan….hanya isi masa lapang…*lapang lah sgt…~,~ *
Anyway,pelbagai perkara yg berlaku itu membuat aku menjadi lebih tabah dlm menghadapi hidup yg pnuh pancaroba ini…

***********
Suatu pagi Khamis....

Dlm kekalutan pagi utk bersiap-siap ke kelas….aku memusingkan mesin basuh

'alamak…mesin basuh rosak lagi laa….',aku memaklumkan smua ahli beitku
'macam mana nak basuh baju nii…',salah seorg ahli beitku memberikan respons
'nanti kami bgtau Matju…',aku memberi kata putus sbg ktua rumah

"assalam,malam td mesin basuh ok jaa,tp pg ni try lagi,x bleh plak…hujung minggu ni sibuk skit…takut sempat nak bg warranty card…jumaat ni saringan Sport's Day…jumaat da glow with flow…bg hari ni dkt uni bleh..?"..Send

'jom Tohirah…kita gi dulu….',ajak Bahirah,roomateku
'jom…jom..'
'tunggu kite kejap…', 2 org lg ahli beitku suruh tunggu…Shima+Fatin
'korang pegi dulu….nanti kite kejar..', kata Izzati
'korang pegi dulu…x payah tunggu kite…nnti korang lambat..',Ain plak sampuk

Begitu kekalutan kami pd pagi tersebut….

Dalam kesejukan pagi Khamis di Mesir…kami gagahi jua kaki utk melangkah ke Universiti Ain Shams…seperti biasa kami terpaksa melintas jalan raya yg besar, dgn kereta2nya yg laju…

Alhamdulillah…pagi tu kami tiba awal di lecture hall V1…ramai yg blum sampai…
dpt pilih tempat duduk strategik nih…aku dgn Bahie tersenyum ja..

Tiba2….
'eh…Izzati accident….??',Wan Adlina bertanya…

'HAA…IZZATI ACCIDENT….BTUI KAA..??',terkejut kami bertanya..

'ntah…kami dpt mesej…'

Lantas kami meluru ke pintu lecture hall….berlari keluar dari kawasan uni…x perasan dah siapa yg kami berselisih….tersempak dgn kawan2 ka senior ka…x perasan dah…mujur masing2 pakai sluar panjang dkt dlm….

Kami berlari melusuri jalan yg biasa kami guna utk ke uni…..ternampak ramai org arab sdg berkumpul di satu sudut bahu jalan….

'ALLAH….dkat situ ka..??',aku x berani mengiyakannya…

Segera kami menghampiri…..kak sarah juga telah berada di situ

YA ALLAH….benar ia sahabatku…Izzati…..aku terpaku disitu….YA ALLAH…
Bahirah trus pergi di sisinya….aku,Fatin+Shima hanya tergamam berdiri di situ….

'YA ALLAH….knp aku biarkan dia melintas sndirian….',aku merintih dlm hati…

Fatin plak trus menangis menyesali krna x melintas bersama….

Ain yg baru tiba trus mnangis terkejut krna x menyangka Izzati akan ditimpa kemalangan….

YA ALLAH….Izzati jgnlah terjadi apa2 pd awak….

Seketika kmudian,aku tunduk duduk disisinya….pegang tangan Izzati….Alhamdulillah…x nampak ada darah kluar mengalir….

Budak2 lelaki yg melalui jln tersebut turut melihat….kmudian aku juga nampak Matju…aku tahu dia ada klas pg ni…

Beberapa org mencadangkan agar Izzati di angkat dan dibawa ke atas bahu jln…tpi seorg doktor yg berada di situ menghalang….'May be she got fracture bone…the others,please dismiss…one of her friends only can stay'….

Bahirah cepat2 mengangkat tgn….'Tohirah…nanti awak record ea….'

Aku juga nak berada di sisi Izzati….tp bukan masanya utk berbalah…
'Bahi lebih tenang drpd aku'….aku pujuk hati
lantas aku mengajak yg lain utk pulang ke kelas….yg lain smua dah masuk kelas…tinggal aku dan ahli beitku…juga 2 org budak lelaki,Ilham+Arif

'aku roomate dia…aku nak ikut sekali….',Fatin merintih…

Aku menenangkan Fatin….'biarlah Bahie yg teman…awak bertenang dulu…klu bleh smua nak ikut…'

Aku,Fatin,Ain+Shima berjalan masuk ke kawasan uni menuju ke lecture hall…di lead oleh 2 mamat tu…

'nak ambil air sembahyang dulu ka..??', Ilham menegur Fatin…

'ahh..malunya aku..mamat ni knp plak..??'

'eh..tak..tak', balas Fatin

Kami masuk lecture hall dri pintu blkang…nasib baik Dr Naem Khaled x tegur…blajar tajuk Breast dlm part Upper Limb

Fokus….fokus….jgn lupa rakam utk Bahie+Izzati…
Aku pasang niat utk melupakan seketika hal tadi…
Tapi….bukan senang….

Telefon berbunyi…silent mode…..
Biasanya aku x akan menjawab sebarang panggilan…
Aku lihat di monitor hanset….k nisah…aku angkat

'Assalamualaikum….Izzati accident ka..??',k nisah bertanya cemas
Bertambah serba salah di hatiku…'Wa'alaikumussalam,akak…ya..Izzati accident…skrang saya dlm kelas,akak….Bahie yg teman Izzati…'
'oh…ok…'

Fokus Tohirah…insyallah Izzati x dak ape2…

Telefon berbunyi lagi….Silent mode…
Kak Farhana Ismail…

'Assalamualaikum,akak…saya dlm kelas…Bahie yg teman Izzati….cuba call dia..'

Ya Allah….lagi aku rasa bersalah…aku kan ktua rumah..knp aku x tunggu ja tadi….
'Sudah…sudah…tumpu apa yg Dr Naem ajar…nanti ajar depa…'hatiku berbolak balik…

'We end our lecture here today…'.Dr Naem menamatkan kelasnya pd hari itu….

Nak call Bahie…
Ternampak mesej Matju masuk…. x perasan bila masuk…
"insyallah hari ni bleh…ana free dari pkul 10-2 ptg.."

Kmudian aku trus call Bahie….
'Bahie, macam mana keadaan Izzati…?'
'Izzati naik ambulans tadi…skrang dia tgh dptkan rawatan…'
'ada x kak nisah dgn k farhana call awak..??'
'ada…k farhana..k sarah x bg dtg…dah ramai yg ada dkt sini..'
'Matju pun ada..??'
'Ha'ah..'
'owh..ok..nnt apa2 bgtau tau…',aku pesan

'Izzati macam mana..?',Fatin bertanya
'tadi diorg naik ambulans p hospital…x tau hospital mana..'
'kami rasa kami yg patut pergi laa…kami roomate dia…',Fatin mengadu lagi..
'kami lagi rasa bersalah…dah la td kak2 telefon tny pasal Izzati…ingat kami x rasa apa2 ka…??',tiba2 aku jadi naik angin…mata terasa hangat...air mata mengalir...

Next class…physiology…satu apa pun x lekat..mungkin ada skit…
nasib baik ada alat perakam…ceh…alasan..

Tamat klas call lagi…
Risau sgt klu2 jadi apa2..

Next class….Biochemistry…last lecture of protein…lpas ni tajuk Enzymes plak..
Lpas klas telefon Bahie lagi….

'Macam mana Izzati..??'
'dia ok…x-ray pun ok…dr kata brain dgn spinal cord dia ok…'
'alhamdulillah….emm..Matju ada lagi..??'
'ada dkt sini…dia sorag ja ikhwah…nanti ambik warranty card dlm beg…'
'ok..'

Call Matju plak…ksiannya…skip klas
'assalamualaikum….emm…dkt hospital lg kaa..?'
'wassalam…em..nampaknya begitu lah…'
'warranty card ni nak bg macam mana?'
'carilah sapa2 senior tahun 2…minx tlg serahkan dkt ana..'
'erm…ok..'

Lpas tu pi klas practical anat plak….blajar pasal brachial plexus
Alhamdulillah…masuk dlm kepala…nnt balik bleh ajar diorg
Sempat kawan2 tanya keadaan Izzati….sempat juga dgr cerita macam mana Izzati bleh accident..
Lpas klas ingat nak pi melawat dkt hospital…
Rupa2nya dah balik rumah kak sarah…
Terpaksa lah menyusahkan senior plak…

Sblum balik sempat pass warranty card dkt k hajar…
'akak..tolong bg warranty card mesin basuh ni dkt Matju…tq..'
Hrp2 masalah ni dpt diselesaikan secepat mungkin..*positive

Alhamdulillah…keadaan Izzati ok…Cuma mengalami sedikit masalah short-term memory…x bleh berjalan…may be badan dia trauma lagi kut…

Malam tu…aku+Fatin bermalam di rumah kak sarah…
Maaf kak sarah+ahli beit…menyusahkan…
Tolong papah Izzati pergi tandas…teman dia bersembang….ingatkan balik peristiwa2 lepas…

Malam tu jugak,ada kelas LIFE yg ke-3…x dpt Izzati pergi….aku tolong cerita dkt Izzati…k sarah pun join sekali dgr tazkirah aku….huhuhu….ustaznya hebat….x pandai aku elobarate macam yg ustaz cerita..
Tajuk: AKU MESTI MUSLIM DARI SUDUT AKIDAH(kitab maaza ya'ni)-Ustaz Fathi Yakan

**************
Kami smua bergilir-gilir menjaga Izzati…walaupun hujung minggu tu aktiviti agak pnuh…kesian Izzati x dpt nak masuk saringan congkak + pi program glow with flow…5 malam Izzati bermalam di rumah kak sarah….terima kasih kak sarah…harap rakaman klas+glow with flow dpt membantu

p/s:Skrang Izzati dah hampir bleh berjalan wlaupun masih menggunakan tongkat…you should take a rest my dear ~,~…kejadian2 yg berlaku pd hari tersebut pun dia dah mula ingat…semoga smua org dpt mengambil hikmah drpd stiap perkara yg berlaku...


Saturday, November 26, 2011

1433H...

1 muharram....dah masuk tahun baru...tahun baru hijrah..
jgn lupa tajdidkan (perbaharui) niat...
yg lalu jadikan panduan & sempadan..


hijrah...satu perubahan
perubahan dari kurang baik kpd yg lbih baik...
hijrah melawan hawa nafsu..
tanam & pasakkan niat di hati...
mulakan tahun baru ini dgn baik....


ayuh...bangkit wahai diri....
lupakah kamu....pesan murabbi...
pejuang Islam yg masih bersalut dosa & noda hanya melambatkan proses daulah Islamiyyah....apakah kamu mahu menjadi sebahagian drpdnya...???
bangkitlah diri dari tidurmu yg panjang.... 
lupakah kamu akan tanggungjawabmu....???
yg akan dipersoalkan di akhirat kelak....???

Monday, November 21, 2011

.....jgn mengeluh.....~_~

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB,
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216


KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB,
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. "
- Surah Al-Baqarah ayat 286


KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?

QURAN MENJAWAB,
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu orang2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139


KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB,
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan). "


KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB,
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang2 yang khusyuk"
- Surah Al-Baqarah ayat 45



KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?

QURAN MENJAWAB,
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?
- Surah At-Taubah ayat 111



KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MENJAWAB,
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal. "
- Surah At-Taubah ayat 129


KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

QURAN MENJAWAB,
"... ..dan janganlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir."
- Surah Yusuf ayat 12


KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB,
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui orang2 yg dusta."
- Surah Al-Ankabut ayat 2-3


~copy n paste...

Wednesday, November 16, 2011

subhanallah....hebatnya ciptaan Allah

alhamdulillah.....hari ni belajar subjek Histology
tajuk non-membranous organelle: microtubules, centrioles, cilia n flagella
subhanallah...betapa halusnya ciptaan Allah...
microtubule
size-diameter-25 nm(nanometer)
13 tubulin-protein subunits
fx-act as cytoskeleton
-facilitate intracellular transport
-formation of mitotic spindle

centrioles
size-0.2x0.5 micrometer
9 bundles of microtubules
each is formed of 3 microtubules

shaft/axoneme of cilia
18 microtubules
9 bundles-2 tubules each

subhanallah...hebatkan Allah...semua ciptaanNya tersusun rapi mengikut jalannya tersendiri...

sumber;http://sparkleberrysprings.com/innerlifeofcell.html

"Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang sentiasa memikir dan menghayati ciptaan Yang Maha Agung......"

Tuesday, November 15, 2011

~~DOA RABITHAH~~


Ya Allah, Engkau mengetahui bahawa hati-hati ini….
(bayangkan wajah-wajah rakan seperjuangan):
  • Berkumpul kerana mengasihi-Mu,
  • Bertemu utk mematuhi perintah-Mu,
  • Bersatu memikul beban dakwah-Mu,
  • Hati-hati ini telah mengikat janji setia utk mendaulat & menyokong syariat-Mu,
  • Maka eratkanlah ikatannya,
  • Kekalkan kemesraan antara hati-hati ini,
  • Tunjukkanlah kpd hati-hati ini jlnnya yg sebenar,
  • Penuhkanlah hati-hati ini dgn cahaya Rabbani-Mu yg x kunjung padam,
  • Lapangkanlah hati-hati ini dgn limpahan iman,
  • Dan keyakinan serta keindahan tawakal kpd-Mu,
  • Suburkanlah hati-hati ini dgn pengetahuan-Mu yg hakiki,
  • Jika Engkau takdirkan kami mati, maka matikanlah pemilik hati-hati ini sbg para shuhada dlm perjuangan agama-Mu

_DOA RABITHAH_

Monday, November 14, 2011

umi,akak berjaya buat kuih....

donut.....=)


Ahli beit akak kreatif...makan dgn jem coklat+strawberi



jadi x kelim karipap..??
umi....hasil asuhan umi...akak berjaya buat donut+karipap dkt sini...=)
akak duk sini rajin plak masuk dapur....huhuhu
nanti nak buat kuih apa plak ea...??ntah lah....coming soon

lemah...??


Lmahnya diri ini…
Bru skit Allah uji,
dah rebah x mampu berdiri…

Lmahnya diri ini…
Bru ja bayu dunia menyapa pipi,
dah melayang x sedar diri…

Lmahnya diri ini…
Bru skslumit keindahan wajah diberi,
dah mula lupa diri…

Lmahnya diri ini…
Bru skit kejayaan diberi,
dah lupa siapa yg beri…

Lmahnya diri ini…
Bru skit buat kebaikan,
riak & ujub bersorak riang….

Lmahnya diri ini….
Bila satu kebajikan dmulakan,
x berdaya nak teruskan,
Tiada istiqamah dlm amalan…

Lmahnya diri ini…
Bru diuji dgn seorg lelaki,
iman dah bisu menyepi,
Nafsu pula mengawal diri…

Lemahnya diri ini…
Jln dakwah kata nak tempuhi,
Bru ja melangkah kaki,
beberapa tapak dah berhenti….

Lmahnya diri ini…
Nikmat anugerah Ilahi,
Biar dah x terhitung lagi,
tp masih lupa mensyukuri….

Lmahnya diri ini…
Asyik lagha dgn urusan duniawi,
X pernah khuatir amalan diterima @ dipaling….

Lmahnya diri ini…
Bagaimana nak sambut seruan jihad..?
Bru skit dilukai,
dah menangis meratapi…

KUATKAN DAKU DLM MENGGAPAI REDA-MU, YA ALLAH…
_S0BR_

Sunday, November 13, 2011

......sibuk......masa......

"HANYA ORG YG SIBUK ADA MASA...."
Ustaz Ridha selalu berpesan kpd kami sedemikian....
apakah yg dimaksudkan oleh Ustaz...???


diriwayatkan oleh at-Tarmidzi dan Muslim drpd Amru bin Maimun RA, pd suatu hari Rasulullah SAW telah menyampaikan pengajarannya kpd seorg lelaki dgn sabdanya yg bermaksud:
"Rebutlah 5 perkara sblum dtg 5 perkara yg lain, iaitu masa muda sblum dtgnya hari tua,masa sihat engkau sblum dilanda sakit, masa kaya engkau sblum jatuh papa, masa lapang engkau sblum dtgnya waktu sibuk, dan masa hidup engkau sblum dtg saat kematian."
As-Syahid Al-Imam Hassan Al-Banna juga berpesan dlm wasiatnya yg ke-10.
الواجبات أكثر من الأوقات فعاون غيرك على الانتفاع بوقته وان كان لك مهمة فأوجز في قضائها
kewajipan2 kita lbih byk drpd masa yg kita ada, oleh itu gunakanlah masa dgn sebaik-baiknya dan ringkaskanlah pelaksanaannya 
tanggungjawab yg perlu dilunaskan semakin bertambah....
tanggungjawab sbg hamba Allah, khalifah di muka bumi, anak kpd umi+ayah, mahasiswa, kakak/abang/adik, kawan/sahabat, tanggungjawab kpd persatuan, tanggungjawab terhadap ilmu, tanggungjawab sbg umat Islam, tanggungjawab sbg rakyat Malaysia, tanggungjawab thdp apa yg diamanahkan...
jgn lupa tanggungjawab2 ini akan dipersoalkan di akhirat kelak...

inilah tempoh utk kita mematangkan diri....timba ilmu+pengalaman sebyk mungkin....ambil tahu apa yg berlaku pd dunia luar...
tahap pemikiran perlu ditingkatkan....mesti berpandangan jauh....
sebagaimana sahabat seperjuanganku di maahad selalu ucapkan....
"...tengok sampai lepaih(lepas) dinding..."  see beyond the wall....


sibuk...???sibuk tahap mana sampai mengalahkan nabi+rasul yg membawa risalah Ilahi...
mari kita muhasabah balik....
kemana masamu dihabiskan...


~Ya Allah...byknya masaku yg terbuang.....jadikan aku hambaMu yg selalu bersyukur dgn nikmat masa...

Friday, November 11, 2011

tips menghafal Al-Quran...


TEKNIK MENGHAFAL QURAN
Assalamualaikum. Kepada sahabat-sahabat yang ingin menghafal al-Quran, saya kongsikan beberapa tips bagi memudahkan kalian untuk menghafalnya. Mudah-mudahan berkesan, insyaAllah 
Sebelum menghafal
1. Mempunyai azam dan minat untuk menghafal
2. Memilih waktu yang sesuai untuk menghafal.
3. Memilih tempat yang sesuai untuk menghafal.
4. Berada dalam keadaan tenang.
5. Kosongkan fikiran sebelum menghafal.
6. Pilih sebuah jenis mashaf dan jangan ubah dengan jenis mashaf lain.
7. Beristighfar, membaca selawat dan doa sebelum mula menghafal.
8. Membaca ayat 164 surah Al-Baqarah sebelum mula menghafal.
Teknik Menghafal
A. Teknik “Chunking”
1. Memisah-misahkan sepotong ayat yang panjang kepada beberapa bahagian yang sesuai mengikut arahan guru.
2. Memisah-misahkan selembar mukasurat kepada beberapa bahagian (2 atau 3 bahagian) yang sesuai.
3. Memisah-misahkan surah kepada beberapa bahagian, contohnya mengikut pertukaran cerita.
4. Memisah-misahkan juz kepada beberapa bahagian mengikut surah, hizib, rubu’, cerita dan sebagainya.
5. Memisah-misahkan Al-Qur’an kepada kelompok surah, setiap 10 juz dan sebagainya.
B. Teknik Mengulang
1. Membaca sepotong atau sebahagian ayat sekurang-kurangnya lima kali sebelum mula menghafalnya.
2. Membaca ayat yang telah dihafal berulang-ulang kali (10 atau lebih) sebelum berpindah ke ayat seterusnya.
3. Selepas menghafal setiap setengah mukasurat, harus diulang beberapa kali sebelum diteruskan bahagian yang kedua.
4. Selepas menghafal satu mukasurat diulang beberapa kali sebelum diteruskan ke muka surat seterusnya.
5. Sebelum menghafal bahagian Al-Qur’an seterusnya, harus diulang bahagian yang sebelumnya.
C. Teknik Tumpu dan Ingat
1. Menumpukan penglihatan kepada ayat, mukasurat dan lebaran.
2. Pejamkan mata dan cuba melihatnya dengan minda.
3. Sekiranya masih lagi kabur, buka mati dan tumpukan kembali kepada mashaf.
4. Ulanglah sehingga dapat melihat ayat atau mukasurat tersebut dengan mata tertutup.

D. Teknik Menghafal Dengan Seorang Teman

1. Pilih seorang teman yang sama minat.
2. Orang yang pertama membaca dengan disemak oleh orang yang kedua.
3. Orang yang kedua membaca dengan disemak oleh orang yang pertama.
4. Saling menebuk ayat antara satu sama lain.
E. Teknik Mendengar Kaset
1. Pilih seorang qari’ yang baik bagi seluruh Al-Qur’an atau beberapa qari’ bagi surah-surah tertentu.
2. Sebelum mula menghafal, dengar bacaan ayat-ayat yang ingin dihafal beberapa kali.
3. Amati cara, lagu dan tempat berhenti bacaan qari’ tersebut sehingga terpahat di fikiran.
4. Mula menghafal ayat-ayat tersebut dengan cara dan gaya qari’ tersebut.
5. Sentiasa mendengar kaset bacaan Al-Qur’an dan kurangkan atau tinggalkan pendengaran lagu kerana ia akan mengganggu penghafalan.
F. Teknik Merakamkan Suara
1. Rakamkan bacaan kita di dalam kaset dan dengar semula untuk memastikan bacaan dan hafalan yang betul.
2. Bagi kanak-kanak, rakamkan bacaan ibu-bapa atau guru kemudian diikuti oleh bacaan kanak-kanak tersebut. Minta kanak-kanak tersebut mendengar kembali rakaman tersebut beberapa kali hingga menghafalnya.
G. Teknik Menulis
1. Tulis kembali mukasurat yang telah dihafal.
2. Kemudian semak semula dengan mashaf.
3. Menulis setiap ayat pertama awal mukasurat, atau setiap rubu’, atau setiap juz, atau setiap surah dalam satu helai kertas.
H. Teknik “Pointers” dan “Keyword”
1. Buat beberapa kotak.
2. Setiap kotak merupakan satu mukasurat.
3. Catit dalam kotak tersebut beberapa perkataan yang menjadi keyword bagi mukasurat tersebut.
4. Merenung dan membayangkan kotak tersebut dalam ingatan.
I. Teknik Menghafal Sebelum Tidur
1. Membaca atau menghafal beberapa potong ayat sebelum tidur.
2. Semasa melelapkan mata, dengar kaset bacaan ayat-ayat tersebut dan bayangkan posisi-nya di minda kita.
3. Dengar kembali dari awal surah, juz atau hizib, atau mana-mana yang sesuai sehingga ayat yang telah dihafal. Cuba bayangkan ayat-ayat yang didengar dari kaset di minda kita.
J. Teknik “Mindmaping”
1. Bagi setiap Juz, buat 8 cabang, setiap cabang satu rubu’. Tulis ayat pertama rubu’ tersebut dicabangnya.
2. Bagi setiap surah, buat cabang bagi setiap pertukaran cerita atau rubu’.
3. Bagi setiap 10 juz, buat cabang bagi setiap juz, dan cabang yang lebih kecil bagi rubu’.
Mengekalkan Hafalan
1. Jauhi maksiat mata, maksiat telinga dan maksiat hati.
2. Banyak berdoa, terutama waktu mustajab doa seperti ketika berbuka puasa, ketika belayar, selepas azan dan lain-lain lagi.
3. Kerjakan solat hajat kepada Allah.
4. Kerjakan solat Taqwiyatul hifz.
5. Menetapkan kadar bacaan setiap hari, contohnya, selembar, setengah juz, 1 juz dan sebagainya.
6. Membaca pada waktu pagi dan mengulangnya pada waktu malam.
7. Jangan membaca ketika sedang bosan, marah atau ngantuk.
8. Menulis setiap ayat yang mutashabih.



sumber:http://achiksolehah.wordpress.com/2009/01/29/tips-menghafal-al-quran/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...