Thursday, December 27, 2012

Pesanan Terakhir Imam Hassan al-Banna



Wahai MUJAHID DAKWAH!!

Puluhan tahun lamanya,
pendengaran, pergaulan, ketekunan, kegiatan berjuang,
kerana jerih payah dan pembantingan tulang tiada hentinya,
engkau telah kaya dengan pengalaman.

Engkau sekarang telah jadi.

Engkau telah memiliki pengertian dan ukuran
engkau telah turut menentukan jarum sejarah seperti orang lain.

Wednesday, December 19, 2012

cinta biar sampai ke syurga...

Subhanallah...
Alhamdulillah..
Allahuakbar..

Terlalu banyak sebenarnya anugerah & nikmat Allah kepada kita,
hambaNya yang amat kerdil....
PerancanganNya yang penuh rahsia...
tiada siapa yang mengetahui...


Sekiranya diimbas kembali,
tiada ku sangka,
akan ku jejakkan kaki di bumi penuh barakah ini..
Bumi Anbiya'...
Bumi kelahiran tokoh2 Islam..
berada di sini bergelar pelajar Perubatan...
bakal seorang doktor...
doktor muslimah insyallah..

Sunday, December 16, 2012

Ape ye ciri-ciri seorang dai'e??

Bismillah..


Menurut Syeikh Dr 'Ali Ab Halim Mahmud dalam kitabnya, Fiqh al-Dakwah al-Fardhiyyah,
seseorang pendakwah (dai'e) haruslah memiliki ciri-ciri berikut:-
  1. Ikhlas kerana Allah
  2. Mempertingkatkan ilmu
  3. Kena ada jalinan hubungan dengan Allah

Wednesday, December 12, 2012

Mursi, IM, Mesir & Dunia Arab

Alhamdulillah...
Semalam hadir ke kelas tazkirah & isu semasa dari Ustaz Malik, Penasihat PMRAM yang dianjurkan oleh Unit Pembangunan Insan (UPI), Organisasi PERUBATAN Universiti Ain Shams (OPU ASU)..

Beliau dijemput khas bagi menjelaskan keadaan yang berlaku di Mesir, memandangkan kami, pelajar medik kurang faham situasi yang sedang berlaku di sini..
Selama ini kami cuma mengikuti status update di laman fb beliau
https://www.facebook.com/abdul.malik.1481?fref=ts <<jgn lupa subscribe/add friend
Mendengar penerangan ustaz, membuatkan saya teringat..

5 Cabaran Orang Mukmin dalam kitab Bahtera Penyelamat karangan Ustaz Fathi Yakan..

  1. Mukmin yang dengki kepadanya
  2. Munafiq yang benci kepadanya
  3. Kafir yang memeranginya
  4. Syaitan yang menyesatkan
  5. Nafsu yang sentiasa bertarung untuk mengalahkannya...

Friday, December 7, 2012

'Grooming the Future Avicenna'


subhanallah!!
alhamdulillah!!
allahuakbar!!

^_^
this is a big grin right!!
alhamdulillah, 
finally, d'day will arrive tomorrow..
please pray that everything will go smoothly...

this is the 1st programme that I'm fully responsible for the graphic designing...
not very good...
but at least, I can develop my skills..huu
from the teaser poster, registration poster, official poster, pamphlete, bunting & even backdrop banner...
erk....actually, it's quite a tough mission for me..
my partner is responsible for the video making...It's tougher for us 'coz we are not a pro...only an amateur..

Wednesday, November 14, 2012

buat seorang mujahidah...


Buat seorang mujahidah..,



Mantapkan ilmu,

Lengkapkan amalan,


Perkukuhkan kefahaman,


Perteguhkan keyakinan,


Tinggikan tawakal,


In-sha Allah....



Saturday, November 3, 2012

Aidilfitri 1433H


bismilah ar-rahman ar-rahim..

bila di lihat kembali post list..
terlupa pula ada beberapa draft yang tidak sempat dipublish..

alhamdulillah..
summer break yang lepas, 
dapat juga balik Malaysia..
sambut raya aidilfitri dengan family..
kiranya, belum pernah lagi berasa raya aildilfitri di perantauan..
xade la sedih sangat..huhu

sambutan raya hari tu, special sikit...
nak tahu kenapa lain daripada yang sebelum-sebelum ni..??

sebab hampir semua sanak saudara sebelah umi + ayah ada...
jumpa 90%...ramai tak..?? ^_^

makan di pagi raya

Wednesday, October 31, 2012

my d-zine in 1st year


alhamdulillah...
dengan berbekalkan minat..
& bakat yang tak seberapa..
+ idea yang tak berkembang...
dapat juga saya belajar Adobe Photoshope ^_^

itu pun, sebab saya ditaklifkan untuk memegang Unit Multimedia dalam Unit AQSA PERUBATAN...
semua AJK kena hantar beberapa design bookmark untuk AQSA..
jadi, saya pun join la bengkel mempelajari Adobe Photoshop...


Friday, October 26, 2012

simbolik TADHIYYAH

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Hari Raya Aidiladha amat sinonim dengan tadhiyyah, yakni pengorbanan..
Kisah pengorbanan Nabi Ibrahim as dan Siti Hajar serta anak mereka Nabi Ismail as..

Namun sejauh mana manifestasi tadhiyyah itu di dalam diri anda, saya & mereka..??
Sejauh mana pengorbanan yang telah dilakukan..??

Pengorbanan memerlukan jiwa yang besar..
Terhasil atas nilai kasih sayang..
Terlahir atas nilai aqidah..

Gami' Nur di pagi raya

Tiada pengorbanan tanpa kasih sayang..
Tiada erti tadhiyyah tanpa aqidah yang sahih..

Tuesday, October 23, 2012

78 - 13 = ??

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang... :D
Alhamdulillah...

78 - 13 = ??
^^, apa maksud entry ni ea..??
huhu... xda maksud yg special pun...
78 = 78 bulan tempoh pengajian kuliah perubatan dkt mesir.. = 6 1/2 tahun
lama tuh...itu pun klu x tersangkut...
13 plak?? 
alhamdulillah, dah 13 bulan saya berada di mesir..eh, chup..hari tu dah balik Malaysia 1bulan...kiranya pengalaman duk mesir 12bulan je lah...

ni kawasan bawah rumah...
malam2, bising dgn budak2 arab main pingpong+pool

Monday, September 17, 2012

SELAMAT KEMBALI KE KULIAH ^^

Alhamdulillah...Segala puji bagi allah, tuhan sekalian alam

15 september 2012..Saya kembali menjejakkan kaki di bumi anbiya' ini, bersama 1001 azam dan semangat baru..
Tak sangka segala urusan kemasukan ke Mesir ini menjadi mudah. Iyalah, agak berdebar-debar apabila berurusan sendirian. Bermula dari Penang Airport, kemudian KLIA..Doha Airport & Cairo Airport.. Alhamdulillah, tak ada yang tersangkut.


Jadual kuliah pun dah keluar. Cuma buku teks belum beli lagi.
Dah naik tahun 2..huhu..cepatnya masa berlalu..
Tak sabar nak mulakan tahun pengajian yang baru..
Stay awake, stay strong & do your best..
SELAMAT KEMBALI KE KULIAH kawan-kawan

Sunday, September 9, 2012

Melawan LEMAH SEMANGAT

Sebagai seorang pelajar dan seorang insan, kita tidak dapat lari daripada tewas dengan perasaan diri sendiri. Begitu juga dengan saya, seorang hamba yang amat lemah, hanya kepada Allah Yang Maha Berkuasa saya serahkan segala usaha. Insan dikurniakan perasaan yang mewarnai hidup untuk menempuh dunia penuh suka dan duka. Cuma bagaimana seorang insan itu menghadapinya dan mengambil iktibar daripadanya.


Pernahkah anda mengalami sindrom "lemah semangat"? Anda terasa "jatuh terduduk", downhearted atau rasa terbuang dan disisihkan. Seolah-olah dirasakan dunia ini sudah tidak ada ruang lagi untuk anda. Semua orang memandang rendah terhadap diri anda dan tiada tenaga lagi untuk melawan.

Tuesday, August 28, 2012

Resepi Kuah Kacang Maklong :D


Bahan masakan
  • 1 kg kacang (digoreng tanpa minyak) - buang kulit & blend
(A) Blend sekali
  • 8 batang serai
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci belacan
  • 1/2 sudu kecil jintan
(B) Blend sekali
  • 4 labu bawang besar
  • 1 labu bawang putih
  •  RM 2.50 cili boh (kalau guna cili kering-RM1/buang biji)
  • 1/2 kg gula pasir
  • paket kecil asam jawa
  • minyak
Cara memasak
  • Tumis Bahan A sehingga kekuningan/naik bau
  • Masukkan Bahan B. Kacau +10 minit
  • Masukkan cili boh. Kacau
  • Masukkan air asam jawa. Masak hingga terbit minyak
  • Masukkan air. Masak hingga menggelegak
  • Akhir, masukkan kacang, gula, garam. Masak hingga terbit minyak.

Monday, August 27, 2012

Apakah Hukum Doktor Wanita Merawat Pesakit Lelaki?


Penglibatan kaum wanita dalam bidang perubatan bukanlah satu yang asing dan baru, malah bermula pada zaman awal Islam lagi. Contohnya Aisyah r.a sendiri adalah seorang yang pakar dalam bidang rawatan sebagaimana yang diceritakan oleh Urwah bahawa beliau tidak pelik jika Aisyah r.a mempunyai pengetahuan tentang syair dan hari-hari kebesaran Arab, tetapi yang menimbulkan kehairanannya ialah kepakaran Aisyah dalam bidang rawatan.

Saturday, August 18, 2012

gud bye ramadhan



(183) Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa
(AL-BAQARAH)

Tuesday, August 14, 2012

Daruratkah Doktor Muslimah Membuka Auratnya?

Aurat seorang Muslimah seperti yang disepakati para ulama ialah seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan, tidak kiralah doktor, jurutera, ahli bomba, guru atau pemimpin negara.

Mengikut etika pemakaian dan kebersihan di dalam Operation Theater (OT), doktor diwajibkan membasuh tangan dengan air bersih ataupun air panas, memakai sut uniform OT dan semua pakaian luar selain itu mesti ditanggalkan.
in OT uniform


Bagi doktor Muslimah sewaktu di dalam OT, didakwa tudung merupakan faktor terbesar penyebar bakteria. Manakala good hygiene (kebersihan yang baik) amat dititikberatkan di dalam OT.

Jadi, benarkah darurat bagi seorang doktor Muslimah membuka auratnya di dalam OT dengan memakai sut uniform yang mendedahkan lengan, bertopi seperti shower cap yang menampakkan bentuk leher dengan alasan tudung sebagai faktor terbesar penyebar bakteria?

Monday, August 13, 2012

Sungguh, Aku Teramat Sangat Bersyukur (Bah 1)

بسم الله الرحمن الرحيم

Telah hampir 2 tahun saya meninggalkan bumi maahad dan asrama puteri. Tanggal 31 Disember 2010, secara rasmi saya bergelar ex-maahadian. Benar, saya teramat sangat bersyukur dimasukkan di sini. Percaturan Allah yang penuh rahsia. See, ada 4 kata penguat di situ. 'Sungguh', 'ter', 'amat', 'sangat'.

suasana asrama puteri 2 tahun yang lalu


Summer break kali ini (1st time balik Malaysia setelah 11 bulan di perantauan), saya ambil kesempatan untuk melawat maahad tercinta serta asrama puteri yang telah dihuni selama 5 tahun. Bertemu cikgu-cikgu, adik-adik dan melihat pembaharuan yang berlaku di asrama. Subhanallah, sangat beruntung adik-adik asrama sekarang. :D

Sunday, August 5, 2012

.:solehah:.

anak SOLEHAH
wanita SOLEHAH
isteri SOLEHAH

          siapa yg xingin menjadi solehah? menjadi solehah impian setiap yg bergelar gadis...
tapi...apakah kita layak bergelar solehah..?? bagaimana hubungan kita dgn Allah SWT, Tuhan Yg Menciptakan, Pemberi Rezeki, yang hanya padaNya layak segala pujian...

Wednesday, July 4, 2012

blur~~

hampir 4 bulan aku tinggal blog ini...
biarkan ia berusang tidak di'update'
terlalu banyak sebenarnya yg ingin dicurahkan...
ingin dikongsikan bersama...
namun masa tidak mengizinkan...
agak sibuk dgn pelajaran...
tambah pula dgn program2 yg benar2 mengisi waktu ku....

sabarlah dulu....
summer break ni mcm2 nak tulis...
cerita pengalaman...a
wait 4 me ya..!!
umi, ayah & family...

cintai ILMU =)

musim exam semakin melabuhkan tirainya...
musim cuti pula bakal menjelma...
~~,

teringat pesanan Dr Jamnul..
tuntut ilmu kerana ALLAH..
walaupun belajar medic,
ambil tahu pasal ilmu lain juga..
sbb kalau cintakan ilmu, tak memilih ilmu...

Thursday, March 22, 2012

ya Allah...

Subhanallah..!!!
Exam dah makin dekat...
takutnya nak tempuh ujian kali ni...
mohon doa daripada semua orang...^^


1) 24 MAC---> Biochemistry Assessment Exam
2) 1 APRIL---> Histology Practical Exam
3) 3 APRIL---> Anatomy Assessment Exam
4) 5 APRIL---> Anatomy Practical Exam
5) 7 APRIL---> Physiology OSPE
6) 23 APRIL ---> Physiology Practical Skills Exam

Subhanallah! :)


Berkatilah ilmu yang telah aku pelajari ini ya ALLAH...

Monday, March 12, 2012

..::KITARAN JANTUNG::..

Bismillahirahmanirrahim....
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

        Insyallah, pada kali ini saya ingin berkongsi pula mengenai topik yang baru dipelajari dalam topik Cardiovacsular System-Cardic Cycle..

Wednesday, February 22, 2012

API!!

subhanallah...
berat sungguh ujian yg aku hadapi kali ini, ya Allah...
tabahkanlah hati ini menerima tarbiah dariMu..
aku yakin akan janjiMu
"لا يكلف الله نفسا الا وسعها"
*****


Wednesday, February 15, 2012

Sunday, February 12, 2012

peristiwa keSYAHIDan IMAM HASAN AL-BANNA




Tempat: KAHERAH (kawasan Hilmiyyah)
Waktu: Selepas pertengahan malam pada tarikh 12 FEBRUARI 1949





PERISTIWA:

        Di waktu malam yg heni sepi, sbuah kereta polis

Saturday, February 11, 2012

seruan jihad telah memanggilmu..!!

ALLAHUAKBAR..!!
x mampu aku ungkapkan dgn kata2..
betapa pedihnya hati ini melihatkan kekejaman yg berlaku ke atas umat Islam Sunni di Syria..

apakah yg dpt kita lakukan..??

Wednesday, February 1, 2012

aku rindukan ROH JIHAD seorang pejuang...!!!--perjalanan ke SINAI

alhamdulillah...di saat ini, aku sudah kembali dari LEXUS '12 anjuran PERUBATAN..
satu pengalaman yg benar2 berharga..
sebuah perjalanan & permusafiran di bumi anbiya'..
yg pnuh dgn ibrah...
*******
tepat jam 2pg waktu Mesir..

Friday, January 27, 2012

allahuakbar..!!wajah tersebut yg amat kurindui...


bismillah....

alhamdulillah...hari ni dpt juga menjejakkan kaki ke ma'rad kutub yg sgt besar...

Tuesday, January 24, 2012

smoga dgn bertambahnya UMURKU....

bismillah..


           alhamdulillah
           ;D


terima kasih smua sahabat2, senior2, junior2 serta kenalan2 dkt fb atas doa & ingatan kalian terhadap diri yg kerdil ini... terima kasih umi&ayah krn telah melahirkan seorg insan dan

Friday, January 20, 2012

jgn SALAH SANGKA!!!

bismillahirrahmanirrahim...
               
pasti pembaca blog ini terasa bahang kemarahan aku ketika membaca entry aku yg terdahulu.....mungkin juga ada yg berkata...x patut aku mencoretkannya di sini...

bukan niat aku utk menyebarkan api kemarahan ke dlm hati kalian...juga bukan niat aku utk mjdkan kalian membenci musyrif tersebut...

aku faham...aku sgt faham atas usaha musyrif tersebut dlm usahanya menjaga keselamatan kami, para akhawat...aku

pilihan yg mana 1?

ketika aku membelek-belek buku koleksi taujihat yg pernah aku terima drpd sahabat2 seperjuangan aku sewaktu di MMAS dulu, terpandang aku akan kata2 yg pernah di'sms'kan kpd aku suatu ketika dulu...moga kalian trus thabat berada di jln perjuangan...

Buat sahabat yg sntiasa bertakhta di hatiku.
Dalam kehidupan kita,
Melangkah itu MUDAH..
Namun mencari arah itu yg terkadang PAYAH..

Wednesday, January 18, 2012

Aku Bukan PEREMPUAN MURAHAN!!!!



mesti terkejutkan knp aku meletakkan entry macam ni....huhu
something really disturbing me....
                                        ******
hari ni ada tuisyen embryology dkt Hayyu Saabi'...dari pkul 4 ptg-6ptg(jangkaannya..dokter ni slalu terlajak..tapi sebab nk belajar..halal jelah..)


jadi lpas solat asar dlm pkul 3.20ptg(skrang waktu asar masuk pkul 3.00ptg) dan makan malam berlaukkan kari ayam yg aku masak hari ni(malam la sgt..makan awal sebab nanti balik lewat..almaklumlah..baru habis paper

Saturday, January 14, 2012

24 PROTOKOL YAHUDI YG PERLU KITA KETAHUI_3

[1][2][3][4]
PROTOKOL KESEBELAS


             Bangsa Yahudi menyifatkan diri mereka sbg serigala & bangsa lain sbg kambing. Bg mereka, Yahudi merupakan bangsa y terpilih dan mereka bertebaran di atas bumi ini sbg satu rahmat. Berada di perantauan atau negara asing y nampak sbg kelemahan, sebenarnya mencerminkan kekuatan y dpt membawa bangsa itu ke pintu kekuatan di seluruh dunia.


PROTOKOL KEDUA BELAS


           Yahudi akan mengubah pengertian ttg kebebasan/kemerdekaan dgn mentafsirkan istilah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...