Posts

Showing posts from 2011

24 PROTOKOL YAHUDI YG PERLU KITA KETAHUI_2

[1][2][3][4] PROTOKOL KEENAM            utk memusnahkan perusahaan bangsa bkn Yahudi, ialah dgn cara merosakkan sumber pengeluaran dgn memupuk tabiat membuat kejahatan + meminum minuman keras dlm klgn pekerja, serta mengambil langkah menghapuskan org2 terpelajar dari klgn bangsa bukan Yahudi. Smua bangsa bkn Yahudi mestilah dipastikan menduduki martabat kaum buruh yg melarat.
PROTOKOL KETUJUH           Org2 Yahudi wajib menabur fitnah spy timbul kekacauan, pertelagahan & permusuhan

24 PROTOKOL YAHUDI YG PERLU KITA KETAHUI_1

[1][2][3][4]
apakah pegangan org yahudi sehingga menyebabkan mereka menjadi sgt KEJAM..??
inilah panduan mereka utk meneruskan kekejaman tersebut..
JOM kita baca...

PROTOKOL-PROTOKOL ZIONIS YAHUDI
        protokol Yahudi tlh dibawa ke pengetahuan umum pd thun 1901M, apabila seorg wanita Perancis tlh mencuri naskhah protokol ini drpd seorg pemimpin tertinggi Freemasonary. Wanita tersebut tlh mencurinya diakhir muktamar rahsia (Jewish Masonic Conspiracy) yg diadakan di Perancis. Di naskhah asalnya x digunakan kalimah "Y

LIFE KE-4

kali ini LIFE KE-4 bertajuk 'THAQAFAH BG PENDAKWAH'...
kertas kerja merupakan ringkasan buku thaqafah da'ieyyah oleh Al-Fadhil Ustaz Muhammad Mujahid b Ir Mohammad Fadzil terjemahan karangan Al-Fadhil As-Syeikh Dr Yusuf Al-Qardhawi
tajuk kali ini juga agak menarik...
wlupun beratapkan langit dlm kepekatan malam disimbahi lampu kalimantang yg menerangi kegelapan...dlm kesejukan musim sejuk yg di'hangati' dgn heater dan saratoga...penyampai yg bijak menarik perhatian kami tetap menjadi fokus utama kami...smoga perkongsian ini memberi manfaat..

remaja ANSORULLAH....

dlm mengharungi dunia pnuh liku,ranjau dan onak duri...
sering kali kita tersasar...
tersasar dari jln yg diredhai oleh Yg Maha Pencipta..
apatah lagi yg berjiwa muda,
yg pnuh dgn semangat waja...
tapi...
jgn mudah lemas dlm lautan nafsu..
binalah kekuatan dlm diri utk meredahinya...
jgn mudah menyerah kalah 

::mUkmiN SeJatI::

**antara sifat mukmin sejati sentiasa bersyukur pd Ilahi memadai dgn nikmat yg diberi  x lalai menunaikan tanggungjawabnya inilah sifat mukmin yg sejati
hatinya merasa sungguh derita bila terjebak ke dalam dosa lantas dia trus bertaubat

heart failure...

Image
hari ni post aku berkisarkan keajaiban ciptaan jantung ciptaan Allah yg Maha Bijaksana dlm subjek Physiology, tajuk Cardiovascular System(CVS)....apa yg aku ingin kongsikan di sini ialah bagaimana kitaran darah dalam badan manusia

شوقة الوردة

Image
Subhanallah…


Seorg wanita solehah itu 

tunduk sopan dari lelaki bukan muhrim,


Tidak lunak dlm bicara 

sejarah pemindahan organ...

teringat aku pada assignment CTIS 07-Introduction to Islam and Medicine yg telah diamanahkan ketika berada di INTEC,UiTM...apa yg ingin aku kongsikan hanyalah sebahagian drpdnya....

************
Pemindahan organ ialah proses menggantikan organ yang tidak berfungsi atau rosak, dengan tujuan merawat pesakit. Proses ini adalah salah satu cara perubatan yang diharuskan dalam Islam. Bertepatan dengan matlamat syariah (maqasid syariah) yang mengambil berat kebajikan umat Islam, terutamanya dalam

open ur eyes...

Image
Kadang hati resah tanpa tazkirah, Kadang jiwa sunyi tanpa tarbiah, Namun, ketahuilah bhw  tazkirah & tarbiyyah secara langsung berlaku dlm kehidupan…. Cuma adakah kita menyedari hakikat itu…?? Bukalah mata, bukalah hati…. Pengalaman hidup itu adalah tarbiah & tazkirah utama dari Allah… Carilah ibrah dlm stiap langkahmu… Moga redha Allah bersama langkahmu.. Ingat, ان الله معنا….

bunga di taman...

Image
"Seorg wanita  umpama sekuntum bunga di taman....
segar mewangi di pelusuk dunia  setulus kasih sesuci embun....
cekal wanita kerana beraninya...
patuh wanita kerana setianya....
sabar wanita kerana imannya....
kasih wanita kerana belaiannya....
lemah wanita kerana air matanya....
ikhlas wanita kerana simpatinya....
dendam wanita kerana cemburunya....
sayang wanita kerana sikap kelembutannya....
tanpa wanita...,lelaki lemah....
&
kerana wanita..., lelaki kalah...."

rukun bai'ah_1

kitab 'ما ذا يعني انتماءي للاءسلام؟'-Apa Ertinya Saya Menganut ISLAMkarangan Ustaz Fathi Yakan..
        penggabungan diri ke dlm gerakan Islam pd hakikatnya bererti penggabungan secara langsung ke dlm Islam. Ia juga bererti permulaan bg 1 perjanjian dgn Allah & memberikan baiah utk beramal+berjihad pd jln Allah...         Imam Hasan Al-Banna tlah merumuskan rukun2 baiah dgn katanya: "Rukun Baiah kita sepuluh. Peliharalah rukun2 tersebut, iaitu: Faham, Ikahlas, Amal, Jihad, Pengorbanan, Taat, Tetap pendirian, Tajarrud, Persaudaraan dan Thiqah."beliau tlah menafsirkan kesemua rukun2 ini dgn katanya:

Faham,dgn saudara meyakini bhw fikrah kita adalah fikrah Islamiyyah tulen & saudara hemdaklah memahami Islam sebagaimana kita memahaminya berdasarkan 20 asas yg telah diringkaskan seringkas-ringkasnya spt di bwh ini:Islam adalah 1 sistem yg syumul merangkumi sluruh aspek khidupanAl-Quran+Sunnah Rasulullah SAW merupakan sumber rujukan bg stiap muslim dlm memahami hukum2…

diuji lagi....

Seminggu lepas x update blog….huhuhu… Macam2 perkara yg terjadi yg membuatkan diri ini x berkesempatan melakukan sedemikian…. Walaubagaimanapun…..ia bukanlah keutamaan….hanya isi masa lapang…*lapang lah sgt…~,~ * Anyway,pelbagai perkara yg berlaku itu membuat aku menjadi lebih tabah dlm menghadapi hidup yg pnuh pancaroba ini…
*********** Suatu pagi Khamis....
Dlm kekalutan pagi utk bersiap-siap ke kelas….aku memusingkan mesin basuh
'alamak…mesin basuh rosak lagi laa….',aku memaklumkan smua ahli beitku 'macam mana nak basuh baju nii…',salah seorg ahli beitku memberikan respons 'nanti kami bgtau Matju…',aku memberi kata putus sbg ktua rumah
"assalam,malam td mesin basuh ok jaa,tp pg ni try lagi,x bleh plak…hujung minggu ni sibuk skit…takut sempat nak bg warranty card…jumaat ni saringan Sport's Day…jumaat da glow with flow…bg hari ni dkt uni bleh..?"..Send
'jom Tohirah…kita gi dulu….',ajak Bahirah,roomateku 'jom…jom..' 'tunggu kite kejap…'…

1433H...

Image
1 muharram....dah masuk tahun baru...tahun baru hijrah..
jgn lupa tajdidkan (perbaharui) niat...
yg lalu jadikan panduan & sempadan..


hijrah...satu perubahan
perubahan dari kurang baik kpd yg lbih baik...
hijrah melawan hawa nafsu..
tanam & pasakkan niat di hati...
mulakan tahun baru ini dgn baik....


ayuh...bangkit wahai diri....
lupakah kamu....pesan murabbi...
pejuang Islam yg masih bersalut dosa & noda hanya melambatkan proses daulah Islamiyyah....apakah kamu mahu menjadi sebahagian drpdnya...???bangkitlah diri dari tidurmu yg panjang.... 
lupakah kamu akan tanggungjawabmu....???
yg akan dipersoalkan di akhirat kelak....???

.....jgn mengeluh.....~_~

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB,
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
- Surah Al-Baqarah ayat 216


KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB,
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. "
- Surah Al-Baqarah ayat 286


KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?

QURAN MENJAWAB,
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu orang2 yg beriman."
- Surah Al-Imran ayat 139


KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB,
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedia…

subhanallah....hebatnya ciptaan Allah

Image
alhamdulillah.....hari ni belajar subjek Histology
tajuk non-membranous organelle: microtubules, centrioles, cilia n flagella













subhanallah...betapa halusnya ciptaan Allah...



subhanallah...hebatkan Allah...semua ciptaanNya tersusun rapi mengikut jalannya tersendiri...

sumber;http://sparkleberrysprings.com/innerlifeofcell.html

"Sesungguhnya beruntunglah orang-orang yang sentiasa memikir dan menghayati ciptaan Yang Maha Agung......"

~~DOA RABITHAH~~

Ya Allah, Engkau mengetahui bahawa hati-hati ini…. (bayangkan wajah-wajah rakan seperjuangan): Berkumpul kerana mengasihi-Mu,Bertemu utk mematuhi perintah-Mu,Bersatu memikul beban dakwah-Mu,Hati-hati ini telah mengikat janji setia utk mendaulat & menyokong syariat-Mu,Maka eratkanlah ikatannya,Kekalkan kemesraan antara hati-hati ini,Tunjukkanlah kpd hati-hati ini jlnnya yg sebenar,Penuhkanlah hati-hati ini dgn cahaya Rabbani-Mu yg x kunjung padam,Lapangkanlah hati-hati ini dgn limpahan iman,Dan keyakinan serta keindahan tawakal kpd-Mu,Suburkanlah hati-hati ini dgn pengetahuan-Mu yg hakiki,Jika Engkau takdirkan kami mati, maka matikanlah pemilik hati-hati ini sbg para shuhada dlm perjuangan agama-Mu
_DOA RABITHAH_

umi,akak berjaya buat kuih....

Image
umi....hasil asuhan umi...akak berjaya buat donut+karipap dkt sini...=)
akak duk sini rajin plak masuk dapur....huhuhu
nanti nak buat kuih apa plak ea...??ntah lah....coming soon

lemah...??

Lmahnya diri ini… Bru skit Allah uji, dah rebah x mampu berdiri…
Lmahnya diri ini… Bru ja bayu dunia menyapa pipi, dah melayang x sedar diri…
Lmahnya diri ini… Bru skslumit keindahan wajah diberi, dah mula lupa diri…
Lmahnya diri ini… Bru skit kejayaan diberi, dah lupa siapa yg beri…
Lmahnya diri ini… Bru skit buat kebaikan, riak & ujub bersorak riang….
Lmahnya diri ini…. Bila satu kebajikan dmulakan, x berdaya nak teruskan, Tiada istiqamah dlm amalan…
Lmahnya diri ini… Bru diuji dgn seorg lelaki, iman dah bisu menyepi, Nafsu pula mengawal diri…
Lemahnya diri ini… Jln dakwah kata nak tempuhi, Bru ja melangkah kaki, beberapa tapak dah berhenti….
Lmahnya diri ini… Nikmat anugerah Ilahi, Biar dah x terhitung lagi, tp masih lupa mensyukuri….

......sibuk......masa......

Image
"HANYA ORG YG SIBUK ADA MASA...."Ustaz Ridha selalu berpesan kpd kami sedemikian....
apakah yg dimaksudkan oleh Ustaz...???


diriwayatkan oleh at-Tarmidzi dan Muslim drpd Amru bin Maimun RA, pd suatu hari Rasulullah SAW telah menyampaikan pengajarannya kpd seorg lelaki dgn sabdanya yg bermaksud:
"Rebutlah 5 perkara sblum dtg 5 perkara yg lain, iaitu masa muda sblum dtgnya hari tua,masa sihat engkau sblum dilanda sakit, masa kaya engkau sblum jatuh papa, masa lapang engkau sblum dtgnya waktu sibuk, dan masa hidup engkau sblum dtg saat kematian."As-Syahid Al-Imam Hassan Al-Banna juga berpesan dlm wasiatnya yg ke-10.
الواجبات أكثر من الأوقات فعاون غيرك على الانتفاع بوقته وان كان لك مهمة فأوجز في قضائهاkewajipan2 kita lbih byk drpd masa yg kita ada, oleh itu gunakanlah masa dgn sebaik-baiknya dan ringkaskanlah pelaksanaannya tanggungjawab yg perlu dilunaskan semakin bertambah....
tanggungjawab sbg hamba Allah, khalifah di muka bumi, anak kpd umi+ayah, mahasiswa, kakak/aba…