Posts

His plan is always the BEST!

Image
Dari sehari... Menjadi seminggu.. Kepada 2 minggu.. . Dan akhirnya cukup sebulan Menamatkan pengajian selama 6 tahun setengah sebagai pelajar perubatan di bumi bertuah, Mesir  Keputusan peperiksaan akhir Tahun 6 pun masih belum keluar lagi. Dengar kata esok akan keluar result...Doakan ye! . Selama sebulan itu lah.. Try to figure out what to do next in my life, while waiting for housemanship placement Niat & plan dah ada dah sebelum nak balik haritu.. Tapi hakikatnya, to walk the talk is completely different.. Prepare to face the real world There are so many obstacles that you have to overcome.. . Terutamanya diri sendiri la kann.. . Plannya memang banyak.. - Nak baca buku2 yang adik2 baru beli dekat ekspo buku lepas - Nak study sket2 psl medik as HO preparation - Nak tlg umi ayah dkt rumah - Nak pandai drive - Nak jana duit/kerja - Nak jadi medical volunteers . . Tapii..apa yang berlaku hehee Macam biasa la..common people Macam la rajin sangat la nak duduk mengadap buku lagi kan.. M…

2018 as a new start!

Image
Bismillahirrahmanirrahim

Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah
.
.
dah 1 bulan dah berada di Malaysia
.
baru berkesempatan untuk update blog ni sejak post terakhir pada tahun 2014
.

nampak tak berapa lama dah tak update huhu
maklumlah sibuk sket dengan student-life 
.

As usual..first thing first..bila masuk tahun baru..
Mulakan dengan niat & matlamat yang betul
.
.
HADITS PERTAMA (HADIS 40 IMAM NAWAWI)عَنْ أَمِيْرِ الْمُؤْمِنِيْنَ أَبِيْ حَفْصٍ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُوْلَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَقُوْلُ: إِنَّمَا اْلأَعْمَالُ بِالنِّيَّاتِ وَإِنَّمَا لِكُلِّ امْرِئٍ مَا نَوَى. فَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ إِلَى اللهِ وَرَسُوْلِهِ فَهِجْرَتُهُ إِلَى اللهِ وَرَسُوْلِهِ، وَمَنْ كَانَتْ هِجْرَتُهُ لِدُنْيَا يُصِيْبُهَا أَوْ امْرَأَةٍ يَنْكِحُهَا فَهِجْرَتُهُ إِلَى مَا هَاجَرَ إِلَيْهِ.[رواه إماما المحدثين أبو عبد الله محمد بن إسماعيل بن إبراهيم بن المغيرة بن بردزبة البخاري وأبو الحسين مسلم بن الحجاج بن مسلم القشيري النيسابوري في صحيحيهما اللذين …

mission imPossible

Image
salam 11 syawalsalam sejahtera ke atas junjungan mulia Nabi Muhammad SAW
alhamdulillah  dah sebulan lebih dah cuti university dah sebulan lebih dah, exam dah habis result official pun dah dapat cuti yang pada awalnya dirasakan tidak tahu nk buat apa sudah pun berlalu sebulan lebih dan cuti kali ini tidak terbuang begitu sahaja alhamdulillah <3 <3 <3
ilmu, masa, tenaga & idea orang muda(pemuda/pemudi/mahasiswa/mahasiswi) merupakan harta yang sangat berharga di usia ini kelak akan menyesal tidak terhingga

syawal 1435H

Image
salam lebaran
memohon kemaafan

hari ni dah 11 syawal
dah start puasa 6 dah ke?

alhamdulillah tahun ini diberi keizinan oleh Allah utk terus thabat berada di bumi anbiya' ini menyambut ramadhan & syawal yang penuh barakah

bulan ramadhan bulan tarbiyah
moga kita keluar daripadanya dengan penuh ketaqwaan & tidak tergolong dalam kalangan orang2 yang terlaknat, yakni orang yang tidak mendapat pengampunan mahupun tergolong dalam golongan orang2 yang rugi, iaitu orang yang kembali kepada keadaan yang asal sebelum memasuki bulan Ramadhan dan hanya merebut ganjaran pahala...
moga ketaqwaan yang diperoleh dapat memelihara diri kita sehingga kita bertemu semula di bulan Ramadhan yang akan datang...amin



hehe...tazkirah kejap
saya ni xpandai bg tazkirah di hadapan orang...hatta di dalam usrah sendiri..
klu usrah dengan adik2 ok la plak...
hmmm...perasaan inferior masih lagi menghantui...
hoho

end of 3rd year

Image
bismillah walhamdulillah ^_^

lame gilerrr xupdate blog ni..haha
bz la katakan...
erk...bz la sgt...malas pun aderr jgk

hmm...nmpak gaya bahasa & tulisan mcm kali ni sempoi je..
ke x?? hehe..perasan je lebih

setelah berfikir, memikir & terfikir
pasal apa saya buat blog ni (waktu first year)
waktu tu nk kongsi ilmu & pengalaman 
yup...nk kongsi pengalaman
dan saya suka untuk berkongsi pengalaman
juga untuk mengabadikan kenangan zaman mahasiswa perubatan di Mesir ni...
huhu...
mcm relax je duk sini..
klu dkt Mesia, memanjang je study...24/7

bina jati diri, bina keyakinan diri

Image
bismillah...

alhamdulillah, harini saya diberi sedikit kesempatan utk mencoret sedikit pengalaman disini setelah beberapa bulan blog ini dibiarkan tanpa selia..huhu ^^

suka utk saya berkongsi sedikit pengalaman. moga terhindar dari sifat2 mazmumah sperti ujub, sum'ah, takbur dan riak yg merupakan pengapus segala amal kebajikan yg dilakukan..



chan!! huhu...atas tu gambar banner AHLAN'13 PCS...tapi bukan sy yg design ye..^^
yg bawah tu pula gambar barisan eksekutif & ajk pelaksana...tak cukup semua sebenarnya..
dan utk makluman..peserta ktorg tahun ni, cuma 27org shj...huhu
22org(11ikhwah+11akhawat) drpd negeri kedah dan 5org dari n9(2ikhwah+3akhawat)
ajk yg lbih drpd peserta...^^

utk ahlan kali ini, sy ditaklifkan sebagai timb eksekutif mknn & jamuan..
n ktorg masak sndiri ^^...ikhwah yg masak actually...akhawat cuma tlg potong, sedia bahan, jamu vip..

bg sy..tempoh sebelum ahlan ini agak mencabar...huhu
bbrapa perkara berlaku dlm jangka masa yg dekat, agak menekan dir…

berehat sebentar

bismillah

Alhamdulillah...perjumpaan bersama pihak penaja telah selesai. Dah dengar dah pun amanat dari Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA) Tan Seri Zabidi. Kesimpulan yang dapat dibuat...sambung saja di Mesir..keselamatan atas tanggungjawab sendiri. Tan Seri sendiri mengaku perjumpaan ini diadakan atas dasar memikirkan perasaan ibu bapa yang riasukan keselamatan anak2 di Mesir.