Saturday, November 23, 2013

bina jati diri, bina keyakinan diri

bismillah...

alhamdulillah, harini saya diberi sedikit kesempatan utk mencoret sedikit pengalaman disini setelah beberapa bulan blog ini dibiarkan tanpa selia..huhu ^^

suka utk saya berkongsi sedikit pengalaman. moga terhindar dari sifat2 mazmumah sperti ujub, sum'ah, takbur dan riak yg merupakan pengapus segala amal kebajikan yg dilakukan..



chan!! huhu...atas tu gambar banner AHLAN'13 PCS...tapi bukan sy yg design ye..^^
yg bawah tu pula gambar barisan eksekutif & ajk pelaksana...tak cukup semua sebenarnya..
dan utk makluman..peserta ktorg tahun ni, cuma 27org shj...huhu
22org(11ikhwah+11akhawat) drpd negeri kedah dan 5org dari n9(2ikhwah+3akhawat)
ajk yg lbih drpd peserta...^^

utk ahlan kali ini, sy ditaklifkan sebagai timb eksekutif mknn & jamuan..
n ktorg masak sndiri ^^...ikhwah yg masak actually...akhawat cuma tlg potong, sedia bahan, jamu vip..

bg sy..tempoh sebelum ahlan ini agak mencabar...huhu
bbrapa perkara berlaku dlm jangka masa yg dekat, agak menekan diri
bukan apa...waktu ni, sy bukan shj perlu fikir pasal ahlan shj...tp, juga pasal MC, then kna design bbrapa poster dgn due datenya esok/mlm itu juga(hari yg diminta)
huh huh huh..
minggu tu rasa mcm xcukup nafas...tercungap-cungap fikirkan hal tu waktu tu
waktu ni la pentingnya pengurusan stress
waktu ni la rasa nk dekat diri pada Allah...(xbetul ni, xkira susah atau senang, tetap kena dekatkan diri pada Allah ^^)
dgn belum buat persediaan utk ke kelas pd keesokan hari...sbb hari tu hari minggu
so, waktu ni la nk settle habis2an kerja2 proksi

Sunday, September 29, 2013

berehat sebentar

bismillah

Alhamdulillah...perjumpaan bersama pihak penaja telah selesai. Dah dengar dah pun amanat dari Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA) Tan Seri Zabidi. Kesimpulan yang dapat dibuat...sambung saja di Mesir..keselamatan atas tanggungjawab sendiri. Tan Seri sendiri mengaku perjumpaan ini diadakan atas dasar memikirkan perasaan ibu bapa yang riasukan keselamatan anak2 di Mesir. 

Thursday, September 19, 2013

izinkan aku terus di Mesir

bismillah..

pergolakan di bumi Mesir utk menggulingkan presiden Dr Mursi telah bermula semenjak kami berada dalam fatrah/musim final exam..perintah berkurung dikeluarkan, bunyi tembakan, helicopter & pesawat pejuang menggetarkan hati..berbagai-bagai andaian terlintas di fikiran..adakah masih dapat pulang ke Tanah air bertemu dgn keluarga tercinta.

Tarikh exam beberapa paper terpaksa ditunda ketika berada di akhir fatrah imtihan..mujur tarikh tiket pulang ke Malaysia tidak ter'effect'..jika tidak, mungkin saya tidak akan pulang ke Malaysia kerana duit tidak mencukupi..itulah apa yang saya fikirkan ketika itu..

Thursday, July 4, 2013

Yakinlah akan janji Tuhanmu

bismillah..
subhanallah..
alhamdulillah..
allahuakbar..

semua sedia maklum akan keadaan Mesir yang terkini...carilah & bacalah sumber2 yang sahih di internet...kemudian, fikir-fikirkan & renung-renungkanlah...

apa yang berlaku di Mesir, seolah-olah kemenangan Islam yang ditarik balik...

tetapi jangan lupa, kemenangan Islam itu bukan melalui satu cara sahaja...
bukan dengan satu wasilah sahaja..

yakinlah akan janji Allah Yang Maha Mengetahui...

'kalaulah...kenapalah....'
ahh....semua ini ucapan-ucapan orang tidak beriman hasil dari hasutan syaitan durjana...yang tidak yakin akan janji Penciptanya..

Sunday, May 19, 2013

Prepare urself


Exam final tahun 2 
2012/2013

Alhamdulillah..
sekejap je rasa tahun ni..
dah nak ambil exam final
^^

mohon doa sangat2..
bimbang terfitnah amanah2 yang ditaklifkan...
na'uzubillah
insyallah saya boleh
ok... +ve thinking


dan tahun ni,
saya dah decide balik Malaysia..huhu
tahun lepas tak decide pun..
tapi balik jugak akhirnya...
sebab tak dapat pergi umrah.. :(
nampak gayanya xdak harapan la nak pergi umrah dari sini melainkan kalau dah kawen...
dah ada mahram yang sah..


tiket pun dah beli...
2 bulan lagi nak balik Malaysia
awalnya beli..
insyallah
16 julai - 11 sept
hampir 2 bulan kut
tahun lepas exactly 1bulan 15hari

Allahu akbar...
dah buat keputusan nak balik ni,
rasa nak balik cepat2 ja
Tahun lepas xde la fikir2 nak balik ni

Astaghfirullah...
duk banding2 pula dengan tahun lepas
syukur alhamdulillah dapat balik
tapi rasa rugi juga,
tak dapat join program dekat mesir cuti summer ni
huhu...
tak pa....manfaatkan masa balik malaysia nanti
rancang dengan baik

antara sebab nak balik:
- buat medical checkup
- tukar laptop yang dah nyawa2 ikan *exaggerate sangat ni*
*upgrade for designing*
- buat attachment dekat hospital *ambil experience sket2
- adik2 ambil exam UPSR & PMR
- mak usu nak kawen 16 ogos
- nak tengok 2 orang sepupu baru lahir
- my beloved sister still at home *still not enroll in ant ipt

ok....I must be at home this year
may be next year, I'll be in Egypt celebrate Eid Fitr
*pliz, want to feel how it's celebrated oversea

*duk dekat rumah pun
still dapat buat kerja2 grafik

Friday, May 3, 2013

Mei - Bermulalah 1 Cabaran


taqwim Mei 2013

Subuh awal. Isya' lewat.

Musim panas memang begitu. Subuh seawal 3 pagi dan Isya' selewat 8.30 malam. 

Bangun Subuh selalu terkejar bimbang habis waktu dek terlajak tidur, tambah-tambah bila berseorang tatkala ahli beit yang lain ber'lampu merah'. (but, still in time yeah!) ^^

Wednesday, May 1, 2013

Another step ^^

Bismillah...
Subhanallah
Alhamdulillah
Allahuakbar

Dah lama tak update blog ni... Agak sibuk dengan beberapa taklifan. Sebenarnya tak berapa ada idea nak tulis apa. Tapi, bila baca blog orang lain, timbul nak menulis. Nak tulis apa? Entah la..tengoklah apa yang tertulis..huhu
^^ Macam tak da tujuan je? ~.~

26 April 2013

25 April 2013, dapat short notice panggilan mesyuarat. Mesyuarat pertama Jabatan Penerbitan dan Penerangan PERUBATAN. Nasib baik buat dekat dalam kawasan Kaherah sahaja. Kalau buat dekat Mansurah, aduh, fikir dua tiga kali la jugak..huu.. Sebagai Timbalan Ketua Unit Grafik. Aduh, berdebar. Bukan calang-calang orang dalam organisasi ni. Peringkat Majlis Tertinggi PERUBATAN kut.

Monday, March 25, 2013

Alhamdulillah~


Alhamdulillah...
Alhamdulillah..
Alhamdulillah..
^_^

Dah genap setahun dah saya menceburkan diri dalam bidang grafik.
Tak banyak pun design yang saya dah buat, tapi rasa macam tak percaya lihat hasil sekarang berbanding hasil kerja setahun yang lalu. Alhamdulillah, Allah gerakkan tangan ini, memberikan idea & ilham.

Kalau diimbau kembali, 
tak gambar rasa bersyukur & berterima kasih kepada k.Hanisah Hashim.
Dialah yang men'taqdim' saya untuk unit multimedia AQSA. Setiap AJK wajib mendesign 1 bookmark berkaitan dengan AQSA. Waktu sekolah, tak reti langsung guna Adobe Photoshop. Pernah buka, tengok sekali...tapi blur..'dok pahe gapo'

Minat memang ada, tapi tak berkesempatan belajar.
Daripada situ, saya belajar guna PSD melalui youtube. Kemudian, hadir kursus grafik anjuran Jabatan Grafik PERUBATAN. Maklumlah, budak baru belajar. There, I develop my skills. Kami kena design 1 bookmark. Kena hantar & dikomen dihadapan semua peserta. Huhu..cering


Friday, March 15, 2013

masa ^^

maaf...
perkongsian pengalaman saya untuk hari-hari seterusnya di Turki masih belum sempat dihabiskan...
terasa seperti 'melepaskan batuk ditangga'...
masa begitu mencemburui...
insyallah...saya akan habiskan perkongsian itu nanti....

semester kedua, tahun 2 kuliah perubatan....
perlu habiskan semua teori sistem badan, berkaitan dengan anatomi, fisiologi, biochemistry, dan histologi....
kalau tahun ni tak lepas, tak dapat naik tahun....
Allahu Rabbi..
doakan moga dipermudahkan....
dan ilmu itu melekat di dada...bukan hanya pada buku...

next week ada assessment 3...
harap sangat dapat buat yang terbaik...
berharap sahaja tak memadai....
KENA BUAT YANG TERBAIK!!!

23 mac-MCQs ANATOMY (abdomen, special embryology, neuroanatomy)
25 mac-MCQs PHYSIOLOGY
28 mac-practical HISTOLOGY
30 mac-MCQs BIOCHEMISTRY

doakan ye!!


Friday, February 15, 2013

jaulah turki winter break 2013 ^.^_3

3rd day trip



diskusi sebahagian daripada kitab Risalah An-Nur
oleh Al-Fadhil Ustaz Nazrul mengenai ikhlas dan ukhuwah

Hari Rabu. 30 Jan 2013. Hari ini kami memulakan sesi diskusi kitab kerana kami hanya akan berjalan-jalan di sekitar Istanbul sahaja hari ini. Tempat- tempat yang akan kami lawati hari ini ialah:
1. Selat Bosporus
2. Camlica Hill
3. Dolmabahce Palace
4. Abu Ayyub Al-Ansari Mosque

Saturday, February 9, 2013

jaulah turki winter break 2013_2

2nd day trip

Pagi pertama menunaikan Solat Subuh di bumi Turki...Waktu Subuh di sini masuk agak lewat sedikit daripada di Mesir..pukul 5.43 pagi... Saya dan roommate menunggu azan dikumandangkan....jam sudah menunjukkan 5.55 pagi..azan yang ditunggu masih belum kedengaran... Saya terfikir, 'Takkan negara ni sekular sangat sampai azan Subuh pun tak ada..??'  

Astaghfirullahal 'azim...sungguh tak baik pemikiran ni kan...hmm...rupa-rupanya, menurut Ustaz Fauzan (ustaz yang handle trip kami) negara Turki mengamalkan mazhab Hanafi.. Menurut mazhab ini, mereka melewatkan solat Subuh ke hujung waktu.. Ooo..baru tahu... Usai kami menunaikan Solat Subuh secara berjemaah dalam bilik hotel, barulah azan berkumandang...

Hari ini kami akan bermusafir ke Bandar Bursa, tempat terawal yang dikuasai oleh Osman Gazi ketika mula-mula membuka Turki.. Perjalanan ke sana dari hotel kami mengambil masa lebih kurang 3 jam..jadi kami perlu berkumpul awal di lobi..jam 7.30 pagi...

Hari ini juga merupakan hari pertama kami merasakan makanan breakfast di sini.... Semuanya makanan Eropah....huhu...standard la makanan dekat hotel..iya tak?? Memang berkhasiat...cereals, breads (ada 10 jenis roti), soup, salad, fruits, cheese, yogurt...huhu..hari 1st ni mmg semua org ambil makanan byk....rambang mata..Tapi kurang kena sikit dgn tekak orang Malaysia..huhu..makanan Mesir jugak yang agak kena dengan tekak...Ish Ish...nak sedap ke nak sihat..??? Doktor, Doktor... ^^

jalan depan hotel

Tuesday, February 5, 2013

jaulah turki winter break 2013 ^.^ _1

Subhanallah
Alhamdulillah
Allahuakbar...

Akhirnya ku jejak jua kaki di bumi yang pernah berdirinya Khilafah Turki Uthmaniyah..iaitu khilafah islamiyah yang terakhir sebelum dijatuhkan oleh Mustafa Kamal al-Laa'ii

jalan2 di turki

sebuah taman berdekatan dgn masjid

Tuesday, January 1, 2013

mujahadah itu sukar...

Alhamdulillah... ^_^

Hari ni dah masuk tahun baru kan.. tahun 2013 masihi
tengok 'status update' kawan2 sebaya,
rata-rata tulis berkaitan dgn umur...huhu
kenapa..?? tahun ni, kami kelahiran 1993 melangkah ke alam 20 tahun...
erk..rasa tua dah...huhu
dah tak ada sweet 19..huhu
dah masuk alam awal dewasa...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...