Posts

Showing posts from 2013

bina jati diri, bina keyakinan diri

Image
bismillah...

alhamdulillah, harini saya diberi sedikit kesempatan utk mencoret sedikit pengalaman disini setelah beberapa bulan blog ini dibiarkan tanpa selia..huhu ^^

suka utk saya berkongsi sedikit pengalaman. moga terhindar dari sifat2 mazmumah sperti ujub, sum'ah, takbur dan riak yg merupakan pengapus segala amal kebajikan yg dilakukan..



chan!! huhu...atas tu gambar banner AHLAN'13 PCS...tapi bukan sy yg design ye..^^
yg bawah tu pula gambar barisan eksekutif & ajk pelaksana...tak cukup semua sebenarnya..
dan utk makluman..peserta ktorg tahun ni, cuma 27org shj...huhu
22org(11ikhwah+11akhawat) drpd negeri kedah dan 5org dari n9(2ikhwah+3akhawat)
ajk yg lbih drpd peserta...^^

utk ahlan kali ini, sy ditaklifkan sebagai timb eksekutif mknn & jamuan..
n ktorg masak sndiri ^^...ikhwah yg masak actually...akhawat cuma tlg potong, sedia bahan, jamu vip..

bg sy..tempoh sebelum ahlan ini agak mencabar...huhu
bbrapa perkara berlaku dlm jangka masa yg dekat, agak menekan dir…

berehat sebentar

bismillah

Alhamdulillah...perjumpaan bersama pihak penaja telah selesai. Dah dengar dah pun amanat dari Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (KPPA) Tan Seri Zabidi. Kesimpulan yang dapat dibuat...sambung saja di Mesir..keselamatan atas tanggungjawab sendiri. Tan Seri sendiri mengaku perjumpaan ini diadakan atas dasar memikirkan perasaan ibu bapa yang riasukan keselamatan anak2 di Mesir. 

izinkan aku terus di Mesir

Image
bismillah..

pergolakan di bumi Mesir utk menggulingkan presiden Dr Mursi telah bermula semenjak kami berada dalam fatrah/musim final exam..perintah berkurung dikeluarkan, bunyi tembakan, helicopter & pesawat pejuang menggetarkan hati..berbagai-bagai andaian terlintas di fikiran..adakah masih dapat pulang ke Tanah air bertemu dgn keluarga tercinta.

Tarikh exam beberapa paper terpaksa ditunda ketika berada di akhir fatrah imtihan..mujur tarikh tiket pulang ke Malaysia tidak ter'effect'..jika tidak, mungkin saya tidak akan pulang ke Malaysia kerana duit tidak mencukupi..itulah apa yang saya fikirkan ketika itu..

Yakinlah akan janji Tuhanmu

bismillah..
subhanallah..
alhamdulillah..
allahuakbar..

semua sedia maklum akan keadaan Mesir yang terkini...carilah & bacalah sumber2 yang sahih di internet...kemudian, fikir-fikirkan & renung-renungkanlah...

apa yang berlaku di Mesir, seolah-olah kemenangan Islam yang ditarik balik...

tetapi jangan lupa, kemenangan Islam itu bukan melalui satu cara sahaja...
bukan dengan satu wasilah sahaja..

yakinlah akan janji Allah Yang Maha Mengetahui...

'kalaulah...kenapalah....'
ahh....semua ini ucapan-ucapan orang tidak beriman hasil dari hasutan syaitan durjana...yang tidak yakin akan janji Penciptanya..

Prepare urself

Image
Exam final tahun 2  2012/2013
Alhamdulillah.. sekejap je rasa tahun ni.. dah nak ambil exam final ^^
mohon doa sangat2.. bimbang terfitnah amanah2 yang ditaklifkan... na'uzubillah insyallah saya boleh ok... +ve thinking

dan tahun ni, saya dah decide balik Malaysia..huhu tahun lepas tak decide pun.. tapi balik jugak akhirnya... sebab tak dapat pergi umrah.. :( nampak gayanya xdak harapan la nak pergi umrah dari sini melainkan kalau dah kawen... dah ada mahram yang sah..

tiket pun dah beli... 2 bulan lagi nak balik Malaysia awalnya beli.. insyallah 16 julai - 11 sept hampir 2 bulan kut tahun lepas exactly 1bulan 15hari
Allahu akbar... dah buat keputusan nak balik ni, rasa nak balik cepat2 ja Tahun lepas xde la fikir2 nak balik ni
Astaghfirullah... duk banding2 pula dengan tahun lepas syukur alhamdulillah dapat balik tapi rasa rugi juga, tak dapat join program dekat mesir cuti summer ni huhu... tak pa....manfaatkan masa balik malaysia nanti rancang dengan baik
antara sebab nak balik: - buat medical checkup - tukar laptop …

Mei - Bermulalah 1 Cabaran

Image
Subuh awal. Isya' lewat.

Musim panas memang begitu. Subuh seawal 3 pagi dan Isya' selewat 8.30 malam. 

Bangun Subuh selalu terkejar bimbang habis waktu dek terlajak tidur, tambah-tambah bila berseorang tatkala ahli beit yang lain ber'lampu merah'. (but, still in time yeah!) ^^

Another step ^^

Image
Bismillah...
Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar
Dah lama tak update blog ni... Agak sibuk dengan beberapa taklifan. Sebenarnya tak berapa ada idea nak tulis apa. Tapi, bila baca blog orang lain, timbul nak menulis. Nak tulis apa? Entah la..tengoklah apa yang tertulis..huhu ^^ Macam tak da tujuan je? ~.~
26 April 2013
25 April 2013, dapat short notice panggilan mesyuarat. Mesyuarat pertama Jabatan Penerbitan dan Penerangan PERUBATAN. Nasib baik buat dekat dalam kawasan Kaherah sahaja. Kalau buat dekat Mansurah, aduh, fikir dua tiga kali la jugak..huu.. Sebagai Timbalan Ketua Unit Grafik. Aduh, berdebar. Bukan calang-calang orang dalam organisasi ni. Peringkat Majlis Tertinggi PERUBATAN kut.

Alhamdulillah~

Image
Alhamdulillah...
Alhamdulillah..
Alhamdulillah..
^_^

Dah genap setahun dah saya menceburkan diri dalam bidang grafik.
Tak banyak pun design yang saya dah buat, tapi rasa macam tak percaya lihat hasil sekarang berbanding hasil kerja setahun yang lalu. Alhamdulillah, Allah gerakkan tangan ini, memberikan idea & ilham.

Kalau diimbau kembali, 
tak gambar rasa bersyukur & berterima kasih kepada k.Hanisah Hashim.
Dialah yang men'taqdim' saya untuk unit multimedia AQSA. Setiap AJK wajib mendesign 1 bookmark berkaitan dengan AQSA. Waktu sekolah, tak reti langsung guna Adobe Photoshop. Pernah buka, tengok sekali...tapi blur..'dok pahe gapo'

Minat memang ada, tapi tak berkesempatan belajar.
Daripada situ, saya belajar guna PSD melalui youtube. Kemudian, hadir kursus grafik anjuran Jabatan Grafik PERUBATAN. Maklumlah, budak baru belajar. There, I develop my skills. Kami kena design 1 bookmark. Kena hantar & dikomen dihadapan semua peserta. Huhu..cering


masa ^^

Image
maaf...
perkongsian pengalaman saya untuk hari-hari seterusnya di Turki masih belum sempat dihabiskan...
terasa seperti 'melepaskan batuk ditangga'...
masa begitu mencemburui...
insyallah...saya akan habiskan perkongsian itu nanti....

semester kedua, tahun 2 kuliah perubatan....
perlu habiskan semua teori sistem badan, berkaitan dengan anatomi, fisiologi, biochemistry, dan histologi....
kalau tahun ni tak lepas, tak dapat naik tahun....
Allahu Rabbi..
doakan moga dipermudahkan....
dan ilmu itu melekat di dada...bukan hanya pada buku...

next week ada assessment 3...
harap sangat dapat buat yang terbaik...
berharap sahaja tak memadai....
KENA BUAT YANG TERBAIK!!!

23 mac-MCQs ANATOMY (abdomen, special embryology, neuroanatomy)
25 mac-MCQs PHYSIOLOGY
28 mac-practical HISTOLOGY
30 mac-MCQs BIOCHEMISTRY

doakan ye!!


jaulah turki winter break 2013 ^.^_3

Image
3rd day trip




Hari Rabu. 30 Jan 2013. Hari ini kami memulakan sesi diskusi kitab kerana kami hanya akan berjalan-jalan di sekitar Istanbul sahaja hari ini. Tempat- tempat yang akan kami lawati hari ini ialah:
1. Selat Bosporus
2. Camlica Hill
3. Dolmabahce Palace
4. Abu Ayyub Al-Ansari Mosque

jaulah turki winter break 2013_2

Image
2nd day trip
Pagi pertama menunaikan Solat Subuh di bumi Turki...Waktu Subuh di sini masuk agak lewat sedikit daripada di Mesir..pukul 5.43 pagi... Saya dan roommate menunggu azan dikumandangkan....jam sudah menunjukkan 5.55 pagi..azan yang ditunggu masih belum kedengaran... Saya terfikir, 'Takkan negara ni sekular sangat sampai azan Subuh pun tak ada..??'
Astaghfirullahal 'azim...sungguh tak baik pemikiran ni kan...hmm...rupa-rupanya, menurut Ustaz Fauzan (ustaz yang handle trip kami) negara Turki mengamalkan mazhab Hanafi.. Menurut mazhab ini, mereka melewatkan solat Subuh ke hujung waktu.. Ooo..baru tahu... Usai kami menunaikan Solat Subuh secara berjemaah dalam bilik hotel, barulah azan berkumandang...
Hari ini kami akan bermusafir ke Bandar Bursa, tempat terawal yang dikuasai oleh Osman Gazi ketika mula-mula membuka Turki.. Perjalanan ke sana dari hotel kami mengambil masa lebih kurang 3 jam..jadi kami perlu berkumpul awal di lobi..jam 7.30 pagi...
Hari ini juga meru…

jaulah turki winter break 2013 ^.^ _1

Image
Subhanallah
Alhamdulillah
Allahuakbar...

Akhirnya ku jejak jua kaki di bumi yang pernah berdirinya Khilafah Turki Uthmaniyah..iaitu khilafah islamiyah yang terakhir sebelum dijatuhkan oleh Mustafa Kamal al-Laa'ii


mujahadah itu sukar...

Image
Alhamdulillah... ^_^

Hari ni dah masuk tahun baru kan.. tahun 2013 masihi
tengok 'status update' kawan2 sebaya,
rata-rata tulis berkaitan dgn umur...huhu
kenapa..?? tahun ni, kami kelahiran 1993 melangkah ke alam 20 tahun...
erk..rasa tua dah...huhu
dah tak ada sweet 19..huhu
dah masuk alam awal dewasa...