Saturday, November 23, 2013

bina jati diri, bina keyakinan diri

bismillah...

alhamdulillah, harini saya diberi sedikit kesempatan utk mencoret sedikit pengalaman disini setelah beberapa bulan blog ini dibiarkan tanpa selia..huhu ^^

suka utk saya berkongsi sedikit pengalaman. moga terhindar dari sifat2 mazmumah sperti ujub, sum'ah, takbur dan riak yg merupakan pengapus segala amal kebajikan yg dilakukan..



chan!! huhu...atas tu gambar banner AHLAN'13 PCS...tapi bukan sy yg design ye..^^
yg bawah tu pula gambar barisan eksekutif & ajk pelaksana...tak cukup semua sebenarnya..
dan utk makluman..peserta ktorg tahun ni, cuma 27org shj...huhu
22org(11ikhwah+11akhawat) drpd negeri kedah dan 5org dari n9(2ikhwah+3akhawat)
ajk yg lbih drpd peserta...^^

utk ahlan kali ini, sy ditaklifkan sebagai timb eksekutif mknn & jamuan..
n ktorg masak sndiri ^^...ikhwah yg masak actually...akhawat cuma tlg potong, sedia bahan, jamu vip..

bg sy..tempoh sebelum ahlan ini agak mencabar...huhu
bbrapa perkara berlaku dlm jangka masa yg dekat, agak menekan diri
bukan apa...waktu ni, sy bukan shj perlu fikir pasal ahlan shj...tp, juga pasal MC, then kna design bbrapa poster dgn due datenya esok/mlm itu juga(hari yg diminta)
huh huh huh..
minggu tu rasa mcm xcukup nafas...tercungap-cungap fikirkan hal tu waktu tu
waktu ni la pentingnya pengurusan stress
waktu ni la rasa nk dekat diri pada Allah...(xbetul ni, xkira susah atau senang, tetap kena dekatkan diri pada Allah ^^)
dgn belum buat persediaan utk ke kelas pd keesokan hari...sbb hari tu hari minggu
so, waktu ni la nk settle habis2an kerja2 proksi



jadi, sy serahkan semua kerja pd org lain...
kerja ahlan ni, bg pd ketua(bukannya dy xtahu buat kerja, cuma dy xtahu kena buat apa)
mujur lah ketua sy ni xsibuk..
poster pusat pasal pilihanraya kecil PERUBATAN, serah pd ajk grafik pusat...(waktu tu, doa je, minx2 dy terima, dan dy terima, alhamdulillah ^^)
pasal MC, buat post pjg dkt group, bgtau dkt semua ajk, apa yg dlm fikiran
....bukannya xtahu org lain pun sibuk juga....tapi beban di fikiran kurang walaupun hakikatnya, ia x mengubah apa pun (only my feeling)

then, terus rasa ringgan kepala otak...start buka buku n study
tu pun bukan study btul2 sgt...sbb ketua mknn tu byk juga bertny itu ini...
anyway, tekanan tu berkurang & dpt buka buku n buat persediaan utk ke kelas esok

rabbuna yusahhil ^_^







waktu ni best terang sbb saya terang berdasarkan poster ni... poster pelancaran SC utk tahun ni ^^
bdak yg 'loy'>>berubah jadi pemuda yg punya jati diri, berjihad di jln Allah
air tu pula....berdasarkan petikan syair Imam Syafie:
' Aku melihat air yang tenang bertakung, mencemar kandungannya sendiri. Sekiranya ia mengalir, ia akan baik, sekiranya ia tidak mengalir, ia tercemar.'
Maksudnya yg sy faham...setiap drpd kita mempunyai potensi/bakat/kemahiran/tenaga yang boleh disumbangkan utk Islam...sekiranya ia mengalir/disumbangkan, ia akan memberi manfaat kpd seluruh alam...sekiranya ia tidak dialirkan, ia tidak akan memberi manfaat kpd sesiapa pun..














ni pula slide yg saya sediakan sbb saya jadi salah seorg pembentang waktu ahlan ni..
aduh, kecut perut...padahal utk adik2 je pun
duk risau psl pembentangan ni...
bukan apa...sy fikir apa yg sy akan bentangkan ni satu perkara yg besar...
supaya adik2 tahu/rasa kepentingan SC(nama usrah PERUBATAN)
tapi, bila dah sampai dkt depan tu...
huhu...hilang semua debaran tu...
tapi, it's not so good as I hope
anyway...it's a first step for me

So...saya nak buat self-analysis...
1-saya rancang nak bentang selepas tayangan video rasmi MC...rasa byk idea boleh ulas drpd video tu...tapi xjadi...xape lah
2- I'm not introduce myself properly...waktu ni pun ada byk point..drag sket masa...sbb adik2 ni dari negeri kedah n n9...xcerita pun asal sekolah maktab mahmud alor setar...kg nenek dkt melaka, tapi atok n nenek asal dari n9, kuala pilah..baru ada rasa connection sket...huhu....seriously, xterfikir pun psl introduce myself ni...fikir nk bentang slide ja....bukan kah xkenal maka xchenta..^^
3- ayat pembuka n penutup pun rasa mcm hampeh ja...(astaghfirullah...nk power2 ka...)
bukan apa...bukankah elok klu dibuka n ditutup dgn baik...just ckp, istia'zah dan salam sbg pembuka...xde doa apa2 pun...akhir pun just ckp 'wallahu'alam'..boleh je nk ckp,'apa yg baik dtg dari Allah, apa yg buruk adalah kelemahan diri sendiri, hakikatnya kedua2nya adalah dari Allah'..rasa mcm menyombong diri je pergi mcm tu shj...isy2 :(

klu nk bercerita sedikit sejarah saya berckp di depan....:
>>sek rendah: masuk pertandingan bercerita bhs inggeris, cerita agama...xmenang pun..
--------------jadi pengawas yg mmpengerusikan majlis perhimpunan pagi hari ahad...ingat lg, ketaq gila kut...suara terketar2
>>sek men(MMAS): waktu pegang biro rohani dkt asrama, selalu ja ckp depan, buat pengumuman, ok ja..xketaq..tapi, bila time nak marah (sbb depa bising la, xdgr arahan dll), xlepas..suara jd serak ^^
----masuk pertandingan debate(BI)..xterpilih pun wakil sekolah..
----yg paling xleh lupa, waktu bentang laporan dlm mesyuarat dgn cikgu2 n ustaz/ah waktu minggu penghayatan islam sbg timb unit hadiah...suara ketaq yg amat...sampai semua tergelak...tp buat dek ja
----yg lain2, ok ja..presentation dlm kelas
>>dkt mesir: waktu ahlan tahun 1, ada volunteer bg komentar/resolusi dlm kuliah subuh(akhawat2 shj)
fuhh....waktu tu rasa puas..keluar semua apa yg saya nak cakap...waktu ni, jantung berdegup kencang
pastu, akak panggil buat resolusi waktu slot modul (campur ikhwah akhawat), terus lidah jadi kelu...komen sket, xtahu nk ckp apa (last2 rasanya angkat ayat org je..hehe)
----waktu life finale, ada jugak ckp dkt depan, bg komen..berdebar2..ckp pasal ajak semua kwn2 bekerja/berkhidmat utk Islam melalui PERUBATAN
----pastu, life gempak tahun lepas, jadi timb pengarah...kena bg tazkirah on the spot...aduhhh
buat malu ja....ntah ckp apa2 ntah..diorg gelak n senyum ja..waktu ni kerja dgn org hebat2 kut..org yg saya segani..^^ *still segan dgn dy*
----then, waktu daurah nuqaba' haritu...ketaq..pegang mike, bergegar..tapi, rasanya suara lantang kut, sbb nk lawan ketaq tu..huhu...terdiam semua org..xtahu la apa yg org fikir
----ok...ini lah proses pembinaan diri...sy bukanlah org yg hebat bercakap...sy cuma pandai dlm hal2 designing...tu pun bukannya pro...hanya amatur

saya harap, perkongsian ini bukan sesuatu utk dibanggakan..saya hanya ingin berkongsi rasa & pengalaman....moga kalian juga ada sesuatu yg dpt disumbangkan utk Islam...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...